Međunarodni festival rakije u Užicu „Žestival“ (VIDEO)

0
2254

Međunarodni Sajam rakije, treći po redu, nazvan „Žestival“ održan je danas u Užicu, na Trgu partizana, pod geslom „Rakija služi za uživanje, ne za opijanje“.

Manifestaciju su posetili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin sa porodicom, koji je dočekan gromoglasnim aplauzom, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković, kao i zamenik ambasadora Belorusije u Srbiji, Mihail Viktorovič Kažura.

„Žestival“ je posetio i Dragomir J. Karić, narodni poslanik i zamenik predsednika Pokreta SNAGA SRBIJE Bogoljub Karić, sa delegacijom PSS-BK. Dragomira Karića dočekalo je pedesetak pristalica u prepoznatljivim majicama PSS-BK. Prisutni su bili i gradonačelnik Tihomir Petković, zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić, načelnik zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović, predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin izuzetno je zadovoljan onim što je video i izrazio je oduševljenje proizvodima koje je probao, naročito iz zlatiborskog okruga i najavio je da će se potruditi da dovede kupce iz Rusije kako bi pomogao domaćim proizvođačima da plasiraju srpske proizvode na ruskom tržištu.

Za goste je organizovan prigodan kulturno-umetnički program, šetnja i obilazak štandova.

„Danas promovišemo proizvod koga nema nadaleko u svetu i koji je velika privredna šansa užičkog kraja. Ovde smo i da se podsetimo na Tomu Naumovića, užičkog ugostitelja koji je 1892. na sajmu u Briselu osvojio zlatnu medalju za užičku klekovaču, što je dokaz da se kod nas uvek pekla dobra rakija i da su je cenili u inostranstvu. U mnogim zemljama užička rakija skuplja je od viskija i konjaka”, rekao je Branislav Mitrović, predsednik organizacionog odbora „Žestivala“.

Rakije raznovrsnog porekla izlagali su danas destilerije i samostalni proizvođači iz svih opština Zlatiborskog okruga, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Zubinog Potoka, Virpazara, Pljevalja, Prijedora, Ugljevika, Rudok, Čačka… Prvi put u Užicu su izlagali i proizvođači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, kao i drugih okolnih zemalja, Makedonije, Albanije…

Ova privredno turistička manifestacija ima cilj ima očuvanje tradicije, promociju i plasman autentičnih proizvoda ovog kraja. Proizvođači voćnih rakija ocenjivani su u dve kategorije – preduzeća i preduzetnici i individualna gazdinstva. Proizvode ocenjuje stručni žiri u kome su najveći stručnjaci u ovoj oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Instituta za voćarstvo iz Čačka.

U okviru kuluturno-umetničkog dela programa biće održano „Boemsko veče“ i koncert grupe „Legende“.

Među onima koji su izlagali svoje proizvode moglo se čuti uz zdravicu: „Ko te pio, uvek zdrav bio“, da rakija „čisti krv, bistri um i jača karakter“, kao i da je „Rakija vaga na kojoj se mere ljudi“.

Dragomir J. Karić, tokom posete Međunarodnom Sajmu rakije istakao je da su ovakve manifestacije prilika da se domaći proizvođači jednog od najvećih i najprepoznatljivijih brendova Srbije predstave na jednom mestu.

„I naš predsednik Aleksandar Vučić rekao je da želi Srbiju među šljivama. Ova manifestacija upravo promoviše šljivu kao domaći proizvod i treba da podstičemo ljude na njenu proizvodnju, kao i da izvoze domaće proizvode i tako ćemo Srbiju predstaviti u najlepšem svetlu. U svetlu vrednih ljudi koji cene ono što imaju. Ovakvi događaji privlače goste iz cele zemlje, ali i inostranstva. Čast je biti ovde i razgovarati sa ovim vrednim ljudima, domaćim prozvođačima, koji mogu da stanu rame uz rame sa svetskim brendovima. Lepo je videti i privrednike iz okruženja u srcu Srbije“, naglasio je Dragomir J. Karić.

„Žestival“ je pratila i izložba poljoprivredne mehanizacije, burića, kazana i ostale aparature za spravljanje i čuvanje rakije. Pored rakije izlagalo se i slatko, med, džem, čajevi, melemi.

Čuveni pekar Dragan Lazić Šuljaga izneo je tri komplet lepinje, svaka prečnika jedan metar i teška pet kilograma. Sledeće godine, kažu organizatori, majstor Šuljaga će ispeći još veću lepinju, a na „Žestival“ će biti pozvani Ginisovi emisari da evidentiraju rekord.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime