Matvijenko: Rusija nije, niti će priznati Kosovo (VIDEO)

0
2414

Ruska Federacija nije i neće priznati nezavisnost Kosova, izjavila je danas predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko.

Matvijenko je novinarima u parlamentu, posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, rekla da su se dve zemlje u prošlosti svaki put podržavale i pružale ruku jedna drugoj.

“Mi smo zahvalni Srbiji, srpskom rukovodstvu i srpskom narodu na tome što nisu priznali nezakonito proglašene sankcije protiv Rusije. Zahvalni smo što ulažu napore na razvoju ekonomske saradnje”, rekla je Matvijenko.

Ona je napomenula da svake godine odnosi između Rusije i Srbije dobijaju novi zamah u različitim sferama, od privrede i obrazovanja do kulture i nauke.

Gojković je zahvalila Rusiji što nije priznala nezavisnost Kosova i na poštovanju integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na poštovanju međunarodnog prava.

Ona je u razgovoru sa Matijenko prenela zahvalnost Srbije zato što Rusija aktivno učestvuje u tome da samoproglašeno Kosovo ne postane članica UNESKO-a i Interpola.

Gojković je prenela stav države da neće uvoditi ni političke, ni ekonomske sankcije Ruskoj federaciji i navela da Srbija smatra da Rusiji treba vratiti punopravno članstvo u parlamenatrnoj skupštini Saveta Evrope i pravo glasa.

Predsednica gornjeg doma Parlamenta Ruske Federacije Valentina Ivanova Matvijenko je laureat prestižne nagrade „Braća Karić“ u oblasti jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima, koja će joj večeras biti uručena u Narodnom pozorištu u Beogradu

Matvijenko se danas na posebnoj sednici obratila poslanicima Skupštine Srbije, poručivši da je nedopustivo Srbiju stavljati pred “veštački izbor” – ili Zapad ili Rusija i poručila da u svetu nema snage koja bi mogla da sruši prijateljstvo i saradnju Rusije i Srbije.

“Nedopustivo je da vas danas ponovo stave pred veštički izbor ili Zapad ili Rusija. Rusija se uvek zalagala za pravo svake suverene države na saradnju sa bilo kojim partnerima”, poručila je Matvijenko obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Istakla je da Srbija i dalje, kao i do sada, može da računa na podršku Rusije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Odnosi Rusije i Srbije su, kaže, primer istinitog prijateljstva i bratstva zasnovanog na istorijskoj bliskosti, kao i uzajamnog poštovanja, poverenja i saradnje, a koji su, ističe, tokom vekova potvrđeni.

“Zato možemo da kažemo da u svetu nema snage koja je u stanju da sruši naše prijatelstvo, bratstvo i saradnju, bez obzira koliko neko napora u to ulagao”, poručila je Matvijenko.

„Velika je čast za Srbiju da je danas u parlamentu bila gost Valentina Ivanovna Matvijenko. Njene reči posebno ohrabruju u pogledu saradnje i dalje budućnosti naroda Srbije i Rusije“, rekao je narodni poslanik Dragomir J. Karić u Skupštini Srbije.

On je u izjavi dodao da je Matvijenko pozvala na saradnju ruske Dume , deputata i srpskih poslanika i na aspekt druženja u humanitarnom pogledu.

„A vi znate kada se krene od humanitarnog aspekta i kulturnog tu su zastupljeni i ekonomski odnosi i saradnja što obe zemlje priželjkuju“, kazao je Karić.

Matvijenko je takođe podvukla da je spoljno-trgovinska razmena Srbije i Rusije ove godine povećana za 18 odsto, podsetio je Dragomir J.Karić. Osvrnuo se i na prijem ove istaknute Ruskinje u Skupštini Srbije.

„Videli ste da su svi poslanici, bez obzira na svoja stranačka opredeljenja, blagonaklono dočekali njen nastup u parlamentu i bila je više puta prekidana burnim aplauzom“, kazao je Dragomir J. Karić.

Narodni poslanik i počasna predsednica Karić fondacije Milanka Karić se povodom dolaska istaknute gošće osvrnula i na nagradu koja će večeras Valentini Matvijenko biti uručena u Narodnom pozorištu uz napomenu da je ove godine Fondacija odlučila da nagrada bude posvećena ženama, „ženama koje su oslonac svake kuće i države“.

„Ove godine nagradu „Braća Karić“ će dobiti pet uspešnih i veličanstvenih žena“, dodala je Milanka Karić.

„Za nas kao porodicu i Fondaciju je ogromna čast što je gospođa Matvijenko prihvatila nagradu „Braća Karić“, što boravi u Srbiji i što je danas u svom obraćanju potvrdila vekovno jedinstvo srpskog i ruskog naroda uz napomenu da će Ruska Federacija uvek stati iza nas i kada su u pitanju Kosovo i Metohija i svi naši zajednički interesi“, istakla je Milanka Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime