Матвијенко: Русија није, нити ће признати Косово (ВИДЕО)

0
2404

Руска Федерација није и неће признати независност Косова, изјавила је данас председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко.

Матвијенко је новинарима у парламенту, после састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

“Ми смо захвални Србији, српском руководству и српском народу на томе што нису признали незаконито проглашене санкције против Русије. Захвални смо што улажу напоре на развоју економске сарадње”, рекла је Матвијенко.

Она је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

Гојковић је захвалила Русији што није признала независност Косова и на поштовању интегритета и суверенитета Србије, као и на поштовању међународног права.

Она је у разговору са Матијенко пренела захвалност Србије зато што Русија активно учествује у томе да самопроглашено Косово не постане чланица УНЕСКО-а и Интерпола.

Гојковић је пренела став државе да неће уводити ни политичке, ни економске санкције Руској федерацији и навела да Србија сматра да Русији треба вратити пуноправно чланство у парламенатрној скупштини Савета Европе и право гласа.

Председница горњег дома Парламента Руске Федерације Валентина Иванова Матвијенко је лауреат престижне награде „Браћа Карић“ у области јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима, која ће јој вечерас бити уручена у Народном позоришту у Београду

Матвијенко се данас на посебној седници обратила посланицима Скупштине Србије, поручивши да је недопустиво Србију стављати пред “вештачки избор” – или Запад или Русија и поручила да у свету нема снаге која би могла да сруши пријатељство и сарадњу Русије и Србије.

“Недопустиво је да вас данас поново ставе пред вештички избор или Запад или Русија. Русија се увек залагала за право сваке суверене државе на сарадњу са било којим партнерима”, поручила је Матвијенко обраћајући се посланицима Скупштине Србије на посебној седници.

Истакла је да Србија и даље, као и до сада, може да рачуна на подршку Русије када је реч о Косову и Метохији.

Односи Русије и Србије су, каже, пример истинитог пријатељства и братства заснованог на историјској блискости, као и узајамног поштовања, поверења и сарадње, а који су, истиче, током векова потврђени.

“Зато можемо да кажемо да у свету нема снаге која је у стању да сруши наше пријателство, братство и сарадњу, без обзира колико неко напора у то улагао”, поручила је Матвијенко.

„Велика је част за Србију да је данас у парламенту била гост Валентина Ивановна Матвијенко. Њене речи посебно охрабрују у погледу сарадње и даље будућности народа Србије и Русије“, рекао је народни посланик Драгомир Ј. Карић у Скупштини Србије.

Он је у изјави додао да је Матвијенко позвала на сарадњу руске Думе , депутата и српских посланика и на аспект дружења у хуманитарном погледу.

„А ви знате када се крене од хуманитарног аспекта и културног ту су заступљени и економски односи и сарадња што обе земље прижељкују“, казао је Карић.

Матвијенко је такође подвукла да је спољно-трговинска размена Србије и Русије ове године повећана за 18 одсто, подсетио је Драгомир Ј.Карић. Осврнуо се и на пријем ове истакнуте Рускиње у Скупштини Србије.

„Видели сте да су сви посланици, без обзира на своја страначка опредељења, благонаклоно дочекали њен наступ у парламенту и била је више пута прекидана бурним аплаузом“, казао је Драгомир Ј. Карић.

Народни посланик и почасна председница Карић фондације Миланка Карић се поводом доласка истакнуте гошће осврнула и на награду која ће вечерас Валентини Матвијенко бити уручена у Народном позоришту уз напомену да је ове године Фондација одлучила да награда буде посвећена женама, „женама које су ослонац сваке куће и државе“.

„Ове године награду „Браћа Карић“ ће добити пет успешних и величанствених жена“, додала је Миланка Карић.

„За нас као породицу и Фондацију је огромна част што је госпођа Матвијенко прихватила награду „Браћа Карић“, што борави у Србији и што је данас у свом обраћању потврдила вековно јединство српског и руског народа уз напомену да ће Руска Федерација увек стати иза нас и када су у питању Косово и Метохија и сви наши заједнички интереси“, истакла је Миланка Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име