Manastir Pećka Patrijaršija obeležio krsnu slavu (video-foto)

0
2477


Svetom arhijerejskom Liturgijom, koju je u hramu Svetog Spasa služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija u Pećkoj Patrijaršiji svečano je proslavljena manastirska slava Pokrov Presvete Bogorodice.

Proslavi je prisustvovalo oko hiljadu vernika iz više krajeva Srbije, Crne Gore i Makedonije. Domaćin slave i ove godine bila je porodica Karić, narodna poslanica Milanka i njen suprug Bogoljub Karić. Po blagoslovu patrijarha Irineja sledeće godine domaćini slave biće Marjana i Zoran Karić.

„Pokušala sam da budem dobra domaćica i nadam se da sam uspela u tome. Bogoljub vas sve pozdravlja i želi sve najbolje. Veliko mi je zadovoljstvo i čini me srećnom činjenica da mogu da nazdravim sa vama za sve nas i u njegovo ime. Hoću da poželim da dugo godina slavimo ovako zajedno, a daće Bog da budu bolje prilike i da bude bolje nego što je danas. Dok god postoji ova sveta zemlja na Kosmetu, postojimo i mi! Njoj uvek treba da se vraćamo i da u nju dolazimo. Živeli!“, istakla je Milanka Karić nazdravljajući prisutnim gostima.

Svojim anđeoskim pojanjem Svetu Arhijerejsku liturgiju uveličao je crkveni hor iz Novog Sada i bogoslovi Prizrenske bogoslovije. Posle osvećenja i sečenja slavskog kolača Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej čestitao je slavu igumaniji manastira mati Fevroniji i njenim sestrama, domaćinima, članovima porodice Karić, kao i svim prisutnima koji su se i ove godine okupili da obeleže praznik Pokrova Presvete Bogorodice u Patrijaršijskom manastiru. Patrijrh Irinej poručio je da Patrijaršija mnogo znači za srpski narod, ne samo danas nego u čitavom vremenu, da je ona duhovni centar, centar arhiepiskopije, mitropolita, patrijarha, centar odakle se upućivala reč srpskom narodu.

„Karići su Pećanci i oni osećaju značaj Pećke Patrijaršije. Činili su, čine i očekujemo da i ubuduće čine nešto što će omogućiti ovoj svetinji da živi punjim životom“, naveo je patrijarh srpski gospodin Irinej. Obeležavanju krsne slave Pećke patrijaršije prisustvovao je i gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri.

„Srećan sam što sam mogao da dođem i čestitam današnji praznik građanima srpske nacionalnosti iz Peći i drugih gradova. Imao sam i čast da sretnem Patrijarha, njemu lično da čestitam i pokažem da smo mi voljni da sve građane dobro primimo i da živimo u miru. Posećujem manastirsko sestrinstvo svakog meseca, a po potrebi i češće“, rekao je prvi čovek Peći.

„Ovo je svetinja koja pripada svima koji hoće da veruju, poštuju kulturu i međusobno se cene. Što se više budemo družili svima će biti bolje. Treba da budemo optimisti, jer je pesimizam odavno napustio ove krajeve“, istakao je narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Pećka Patrijaršija oduvek je prestonica srpskih patrijarha. I kao što reče poglavar srpske crkve i dok god odlazimo od nje Patrijaršiji je nužno da se uvek vratimo jer samo će tako zanavek biti naša.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime