Манастир Пећка Патријаршија обележио крсну славу (видео-фото)

0
2680


Светом архијерејском Литургијом, коју је у храму Светог Спаса служио Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслужење Епископа Рашко-призренског Теодосија у Пећкој Патријаршији свечано је прослављена манастирска слава Покров Пресвете Богородице.

Прослави је присуствовало око хиљаду верника из више крајева Србије, Црне Горе и Македоније. Домаћин славе и ове године била је породица Карић, народна посланица Миланка и њен супруг Богољуб Карић. По благослову патријарха Иринеја следеће године домаћини славе биће Марјана и Зоран Карић.

„Покушала сам да будем добра домаћица и надам се да сам успела у томе. Богољуб вас све поздравља и жели све најбоље. Велико ми је задовољство и чини ме срећном чињеница да могу да наздравим са вама за све нас и у његово име. Хоћу да пожелим да дуго година славимо овако заједно, а даће Бог да буду боље прилике и да буде боље него што је данас. Док год постоји ова света земља на Космету, постојимо и ми! Њој увек треба да се враћамо и да у њу долазимо. Живели!“, истакла је Миланка Карић наздрављајући присутним гостима.

Својим анђеоским појањем Свету Архијерејску литургију увеличао је црквени хор из Новог Сада и богослови Призренске богословије. После освећења и сечења славског колача Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј честитао је славу игуманији манастира мати Февронији и њеним сестрама, домаћинима, члановима породице Карић, као и свим присутнима који су се и ове године окупили да обележе празник Покрова Пресвете Богородице у Патријаршијском манастиру. Патријрх Иринеј поручио је да Патријаршија много значи за српски народ, не само данас него у читавом времену, да је она духовни центар, центар архиепископије, митрополита, патријарха, центар одакле се упућивала реч српском народу.

„Карићи су Пећанци и они осећају значај Пећке Патријаршије. Чинили су, чине и очекујемо да и убудуће чине нешто што ће омогућити овој светињи да живи пуњим животом“, навео је патријарх српски господин Иринеј. Обележавању крсне славе Пећке патријаршије присуствовао је и градоначелник Пећи Газменд Мухаџери.

„Срећан сам што сам могао да дођем и честитам данашњи празник грађанима српске националности из Пећи и других градова. Имао сам и част да сретнем Патријарха, њему лично да честитам и покажем да смо ми вољни да све грађане добро примимо и да живимо у миру. Посећујем манастирско сестринство сваког месеца, а по потреби и чешће“, рекао је први човек Пећи.

„Ово је светиња која припада свима који хоће да верују, поштују културу и међусобно се цене. Што се више будемо дружили свима ће бити боље. Треба да будемо оптимисти, јер је песимизам одавно напустио ове крајеве“, истакао је народни посланик Драгомир Ј. Карић.

Пећка Патријаршија одувек је престоница српских патријарха. И као што рече поглавар српске цркве и док год одлазимо од ње Патријаршији је нужно да се увек вратимо јер само ће тако занавек бити наша.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име