Сусрети наслеђа Тигра и Еуфрата са Савом и Дунавом

0
2276


Изложбом фотографија ирачких артефаката и пројекцијом документарног филма „Благо Немруда“ завршена је ирачка недеља културе. Ове године слоган манифестације је „Културом против тероризма“. Циљ ирачке недеље био је да прикаже право, културно и хумано лице Ирака у тренутку када се бори против тероризма. Народном посланику Драгомиру Ј. Карићу уручена је захвалница за допринос у успешној реализацији овогодишње манифестације.

У претходна четири дана, у Беогрду се сусрело наслеђе Тигра и Еуфрата са Савом и Дунавом. Цивилизацијско и културно наслеђе Вавилона и Сумера са Винчом кроз наступе и изложбе српских и ирачких уметника.

Докуметарни филм „Благо Немруда“ о значајним ископинама асирског царства и благу краљице Шабат затворио је овогодишњу манифестацију.

„Месопотамија је почетак свих почетака, најважнији корени човечанства потичу из Месопотамије – писање, музика, плес, све што је цивилизацијски поредак, и то је симбол Ирака“, каже директор ирачке дирекције за музеје и галерије Хаким ел Семери.

Ове године ирачка амбасада желела је да пошаље поруку да, без обзира на борбе које се воде у њиховој земљи, култура и уметност побеђују.

„Ирак представља културу која траје неколико хиљада година. Самом том цивилизацијом ми се боримо против сила мрака и поручујемо да ми постојимо. И наши интелектулаци ће опстати упркос свим њиховим покушајима да ураде нешто друго“, истакао је амбасадор Ирака др Фалах Абдулсада. На церемонији отварања изложбе у холу РТС-а, народном посланику Драгомиру Ј. Карићу, амбасадор Ирака уручио је захвалницу за огроман допринос и залагање у реализацији овогодишње манифестације“ Културом против тероризма“.

Захваливши на почасти која му је припала посланик Карић рекао је да је дубоко дирнут признањем које долази, како је рекао, од његове браће и пријатеља. – Нафта и сви остали природни ресурси буду и прођу, културно наслеђе је оно што остаје и опстаје и после нас. Са овог места апелујем на крадљивце ирачких уметнина да се наслеђе ове дивне земље врати под њено окриље, тамо где припада и по божијим и по земаљским законима- закључио је Карић.

Недеља ирачке културе обележава се сваке године у октобру. Симболично, јер су 1. октобра пре 56 година успостављени дипломатски односи између Ирака и Југославије.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име