Susreti nasleđa Tigra i Eufrata sa Savom i Dunavom

0
2097


Izložbom fotografija iračkih artefakata i projekcijom dokumentarnog filma „Blago Nemruda“ završena je iračka nedelja kulture. Ove godine slogan manifestacije je „Kulturom protiv terorizma“. Cilj iračke nedelje bio je da prikaže pravo, kulturno i humano lice Iraka u trenutku kada se bori protiv terorizma. Narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću uručena je zahvalnica za doprinos u uspešnoj realizaciji ovogodišnje manifestacije.

U prethodna četiri dana, u Beogrdu se susrelo nasleđe Tigra i Eufrata sa Savom i Dunavom. Civilizacijsko i kulturno nasleđe Vavilona i Sumera sa Vinčom kroz nastupe i izložbe srpskih i iračkih umetnika.

Dokumetarni film „Blago Nemruda“ o značajnim iskopinama asirskog carstva i blagu kraljice Šabat zatvorio je ovogodišnju manifestaciju.

„Mesopotamija je početak svih početaka, najvažniji koreni čovečanstva potiču iz Mesopotamije – pisanje, muzika, ples, sve što je civilizacijski poredak, i to je simbol Iraka“, kaže direktor iračke direkcije za muzeje i galerije Hakim el Semeri.

Ove godine iračka ambasada želela je da pošalje poruku da, bez obzira na borbe koje se vode u njihovoj zemlji, kultura i umetnost pobeđuju.

„Irak predstavlja kulturu koja traje nekoliko hiljada godina. Samom tom civilizacijom mi se borimo protiv sila mraka i poručujemo da mi postojimo. I naši intelektulaci će opstati uprkos svim njihovim pokušajima da urade nešto drugo“, istakao je ambasador Iraka dr Falah Abdulsada. Na ceremoniji otvaranja izložbe u holu RTS-a, narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću, ambasador Iraka uručio je zahvalnicu za ogroman doprinos i zalaganje u realizaciji ovogodišnje manifestacije“ Kulturom protiv terorizma“.

Zahvalivši na počasti koja mu je pripala poslanik Karić rekao je da je duboko dirnut priznanjem koje dolazi, kako je rekao, od njegove braće i prijatelja. – Nafta i svi ostali prirodni resursi budu i prođu, kulturno nasleđe je ono što ostaje i opstaje i posle nas. Sa ovog mesta apelujem na kradljivce iračkih umetnina da se nasleđe ove divne zemlje vrati pod njeno okrilje, tamo gde pripada i po božijim i po zemaljskim zakonima- zaključio je Karić.

Nedelja iračke kulture obeležava se svake godine u oktobru. Simbolično, jer su 1. oktobra pre 56 godina uspostavljeni diplomatski odnosi između Iraka i Jugoslavije.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime