Konferencija „Terorizam i elektronski mediji“ završena je u Sofiji

0
2224

U Sofiji glavnom gradu Bugarske 28. septembara, 2017 završen je rad Trinaeste međunarodne konferencije „Terorizam i elektronski mediji.“

Glavni cilj konferencije privlači pažnju predstavnika svetske medijske zajednice, kao i pitanja nacionalne Vlade i javne organizacije za probleme u borbi protiv međunarodnog terorizma putem elektronskih medija.

Konferenciji u Sofiji je prisustvovalo više od 120 novinara i stručnjaka iz 23 zemalja, uključujući i Belorusiju, Belgiju, Bugarsku, Velike Britaniju, Grčku, Španiju, Italiju, Jordan, Kinu, UAE, Rumuniju, Srbiju, Hrvatsku…

Učesnici konferencije su svake godine sve brojniji, a to govori da je zbog rasta terorizma širom sveta, ovo pitanje će i dalje biti aktuelno.

Srednji rezultat konferencije bio je nacrt preporuke novinarima koji se bave temom međunarodnog terorizma. Ove preporuke su predložili učesnici konferencije radi dalje diskusije i korištenja u radu.

Konferenciji su prisustvovali i Vladimir Kozlov, ko-predsednik Organizacionog odbora, zamenik šefa Federalne agencije za štampu i masovnih komunikacija Ruske Federacije, Stjepan Mesić, bivši predsednik Hrvatske, Krasimir KARAKACHANOV, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Bugarske, Veroljub Arsić, zamenik predsednika Skupštine Srbije, poslanici Narodne skupštine Bugarske i Republike Srbije, delegacije, predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Irana, Kine, Srbije, kao i ambasadori devet zemalja, uključujući ruskog ambasadora u Republici Bugarskoj, Anatolij Makarov, kao i drugih zvaničnika iz različitih zemalja.

Svoje mišljenje izneo i Dragomir J. Karić, narodni poslanik Skupštine Republike Srbije koji je redovni učesnik ove konferencije i prethodnih godina.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici UN-a, OEBS-a, UNESCO-a.

Na konferenciji razgovarali o pitanjima kao što je uloga medija u pokrivanju terorističkih napada na primeru Evrope, Bliskog Istoka i Sirije; sprečavanje terorizma u informacionom prostoru: dobrovoljna „pravila ponašanja“ elektronskih medija; civilnog društva i elektronskih medija; metode suzbijanja heroizacije terora i terorista; sajberterorizma i informacionih ratova kao nova velika opasnost po nacionalnu i međunarodnu bezbednost i druge teme.

Sastavni deo svakog dana konferencije bili su plenarna zasedanja, okrugli stolovi, informacione projekcija dokumentarnih filmova iz raznih zemalja, posvećena pitanjima protiv terorizma.

Učesnici konferencije usvojili su Završni dokument.

Organizator konferencije – Međunarodna Akademija za televiziju i radio uz podršku Federalne agencije za štampu i masovnih komunikacija.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime