Кинеска филхармонија дигла све на ноге „Маршом на Дрину“ / У Србији се обележава долазак године Пацова по кинеском календару

0
2659

Кинеска Нова година, која почиње 25. јануара, биће обележена низом манифестација у Београду и Новом Саду. Прослава је започета у петак, 17. јануара, отварањем кинеског новогодишњег вашара на Калемегдану и концертом Кинеске филхармоније у Сава центру.

– Надам се да се нашим српским пријатељима свидео перформанс Кинеске филхармоније. То је заиста светски познат оркестар. Музика нема границе. Музика је заједнички језик човечанства. Верујем да уз ове мелодије српски пријатељи деле срећу и радост са кинеским народом поводом кинеске Нове године – изјавила је амбасадорка Кине Чен Бо.

Она је нешто раније током дана, приликом отварања вашара, истакла да су Кина и Србија прошле године постигле велике резултате у свим областима сарадње.

У име Богољуба Ј. Карића, народних посланика Драгомира Ј. Карића и Миланке Карић, свих чланова породице Карић, запослених у БК групи и чланова Покрета Снага Србије – Богољуб Карић, амбасадорки Чен Бо велики национални празник честитала је Перса Мињовић, председница Извршног одбора Главног одбора ПСС – БК.

– Концерт Кинеске филхармоније је био јединствен и заиста прелеп. Музика је та која спаја све народе света. Покрет Снага Србије – Богољуб Карић сарађује са Комунистичком партијом НР Кине, а посебно морам да истакнем да је БК група пионир у зачетку пословне и економске сарадње ондашње СФРЈ, самим тим и Србије, са великим компанијама у НР Кини, што је веома значајно и чему придајемо посебну важност – нагласила је Перса Мињовић.

У концерту реномираних музичара, који су на турнеји по Централној и Источној Европи, уз бројну публику у Сава центру уживали су и Томислав Николић, председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, са супругом Драгицом, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Жарко Обрадовић, председник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије. Гости из Кине су подигли све на ноге одсвиравши „Марш на Дрину“.

Иначе, Кинеска Нова година нема фиксни датум. Најчешће почиње доласком младог месеца крајем јануара, па је стога називају Лунарна Нова година. Овога пута то ће бити 25. јануара и тада започиње година Пацова. А према кинеском хороскопу у 2020. години посебно ће успеха имати баш рођени у знаку Пацова. Његова владавина је била рецимо 1948. године, па 1960, 1972, 1984, 1996 и 2008. године.

Ко пожели да ужива у још једном дочеку Нове године, овога пута кинске, то може учинити уз ватромет и светлосни спектакл на Калемегдану, 24. јануара у 17 сати.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име