Дачић: Приоритет Србије је очување суверенитета и улазак у ЕУ

0
2481

Први потпредседник Владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић приредио је у Министарству спољних послова пријем поводом православне Нове године.

Свечаности су присуствовале бројни гости и представници дипломатског кора, међу којима је био и народни посланик Драгомир Ј. Карић.

Министар је истакао да главни државни приоритет остаје борба за очување суверенитета и територијалног интегритета и поновио да је до сада 17 држава повукло признање Косова.

– Наш кључни спољнополитички приоритет и даље остају европске интеграције и пријем Републике Србије у пуноправно чланство ЕУ, а самим тим и спровођење реформског процеса у складу са највишим стандардима – рекао је Дачић и додао:

– Председавање Саветом ЕУ ових дана преузела је Хрватска, а од ње очекујемо, као државе из нашег региона и чланице која се последња придружила ЕУ, да пружи посебан допринос политици проширења. У другој половини 2020. године посебне резултате очекујемо од Немачке као најснажније економије ЕУ и свакако важне чланица ЕУ са капацитетом да генерише значајније одлуке.

Дачић је рекао да Србија наставља да унапређује односе са главним спољнополитичким партнерима и традиционалним пријатељима, првенствено са чланицама ЕУ, Руском Федерацијом, Кином, Сједињеним Америчким Државама, али и са свим осталим земљама, у чему велику улогу има и председник Александар Вучић и његови интензивни сусрети са светским државницима. И подвукао да наша држава чини све да регион буде трајно стабилан.

Министар се осврнуо и на олакшице које грађани Србије имају приликом путовања у иностранство.

– Држављани Србије могу путовати без визе у 71 земљу, односно у 94 са дипломатским и службеним пасошима, а пасош Србије је рангиран на 39. месту.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име