Dačić: Prioritet Srbije je očuvanje suvereniteta i ulazak u EU

0
2422

Prvi potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić priredio je u Ministarstvu spoljnih poslova prijem povodom pravoslavne Nove godine.

Svečanosti su prisustvovale brojni gosti i predstavnici diplomatskog kora, među kojima je bio i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Ministar je istakao da glavni državni prioritet ostaje borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ponovio da je do sada 17 država povuklo priznanje Kosova.

– Naš ključni spoljnopolitički prioritet i dalje ostaju evropske integracije i prijem Republike Srbije u punopravno članstvo EU, a samim tim i sprovođenje reformskog procesa u skladu sa najvišim standardima – rekao je Dačić i dodao:

– Predsedavanje Savetom EU ovih dana preuzela je Hrvatska, a od nje očekujemo, kao države iz našeg regiona i članice koja se poslednja pridružila EU, da pruži poseban doprinos politici proširenja. U drugoj polovini 2020. godine posebne rezultate očekujemo od Nemačke kao najsnažnije ekonomije EU i svakako važne članica EU sa kapacitetom da generiše značajnije odluke.

Dačić je rekao da Srbija nastavlja da unapređuje odnose sa glavnim spoljnopolitičkim partnerima i tradicionalnim prijateljima, prvenstveno sa članicama EU, Ruskom Federacijom, Kinom, Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa svim ostalim zemljama, u čemu veliku ulogu ima i predsednik Aleksandar Vučić i njegovi intenzivni susreti sa svetskim državnicima. I podvukao da naša država čini sve da region bude trajno stabilan.

Ministar se osvrnuo i na olakšice koje građani Srbije imaju prilikom putovanja u inostranstvo.

– Državljani Srbije mogu putovati bez vize u 71 zemlju, odnosno u 94 sa diplomatskim i službenim pasošima, a pasoš Srbije je rangiran na 39. mestu.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime