Kineska filharmonija digla sve na noge „Maršom na Drinu“ / U Srbiji se obeležava dolazak godine Pacova po kineskom kalendaru

0
2299

Kineska Nova godina, koja počinje 25. januara, biće obeležena nizom manifestacija u Beogradu i Novom Sadu. Proslava je započeta u petak, 17. januara, otvaranjem kineskog novogodišnjeg vašara na Kalemegdanu i koncertom Kineske filharmonije u Sava centru.

– Nadam se da se našim srpskim prijateljima svideo performans Kineske filharmonije. To je zaista svetski poznat orkestar. Muzika nema granice. Muzika je zajednički jezik čovečanstva. Verujem da uz ove melodije srpski prijatelji dele sreću i radost sa kineskim narodom povodom kineske Nove godine – izjavila je ambasadorka Kine Čen Bo.

Ona je nešto ranije tokom dana, prilikom otvaranja vašara, istakla da su Kina i Srbija prošle godine postigle velike rezultate u svim oblastima saradnje.

U ime Bogoljuba J. Karića, narodnih poslanika Dragomira J. Karića i Milanke Karić, svih članova porodice Karić, zaposlenih u BK grupi i članova Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić, ambasadorki Čen Bo veliki nacionalni praznik čestitala je Persa Minjović, predsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora PSS – BK.

– Koncert Kineske filharmonije je bio jedinstven i zaista prelep. Muzika je ta koja spaja sve narode sveta. Pokret Snaga Srbije – Bogoljub Karić sarađuje sa Komunističkom partijom NR Kine, a posebno moram da istaknem da je BK grupa pionir u začetku poslovne i ekonomske saradnje ondašnje SFRJ, samim tim i Srbije, sa velikim kompanijama u NR Kini, što je veoma značajno i čemu pridajemo posebnu važnost – naglasila je Persa Minjović.

U koncertu renomiranih muzičara, koji su na turneji po Centralnoj i Istočnoj Evropi, uz brojnu publiku u Sava centru uživali su i Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, sa suprugom Dragicom, Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Žarko Obradović, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Srbije. Gosti iz Kine su podigli sve na noge odsviravši „Marš na Drinu“.

Inače, Kineska Nova godina nema fiksni datum. Najčešće počinje dolaskom mladog meseca krajem januara, pa je stoga nazivaju Lunarna Nova godina. Ovoga puta to će biti 25. januara i tada započinje godina Pacova. A prema kineskom horoskopu u 2020. godini posebno će uspeha imati baš rođeni u znaku Pacova. Njegova vladavina je bila recimo 1948. godine, pa 1960, 1972, 1984, 1996 i 2008. godine.

Ko poželi da uživa u još jednom dočeku Nove godine, ovoga puta kinske, to može učiniti uz vatromet i svetlosni spektakl na Kalemegdanu, 24. januara u 17 sati.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime