Kina nema iskrenijeg prijatelja od Srbije / Neraskidivo čelično prijateljstvo

0
2158

U Sava centru obeleženo 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, a svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić sa ministrima, narodni poslanik Dragomir J. Karić, brojni građani Srbije i predstavnici kineske dijaspore

Proslava obeležavanja 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine upriličena je i u beogradskom Sava centru, a pozivu ambasadorke Čen Bo odazvali su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić sa ministrima, narodni poslanici, brojni građani Srbije i predstavnici kineske dijaspore u Srbiji.

Predsednik Vučić je govoreći na svečanosti istakao da je ponosan što smo važna karika u implementaciji projekta „Jedan pojas, jedan put“ i da Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije. On se posebno zahvalio predsedniku Si Đipingu na svemu što je uradio za našu državu.

– Želim da čestitam Siju na vrednom radu i na tome što Kinu vodi u sigurnu, svetliju budućnost. Hvala mu i na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji. Pregovaramo i očekujemo dolazak velikih kineskih kompanija, u različitim oblastima, energetike, industrije, savremenih inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije – rekao je Vučić.

Podsetio je da je predsednik Si Điping prilikom posete Srbiji 2016. obećao da će pomoći po pitanju Železare Smederevo i da je potom HBIS bukvalno spasio Železaru i radna mesta 5.000 ljudi. Istakao je da je Pupinov most u Beogradu prvi kineski most u Evropi, da su kineski partneri radili na autoputu „Miloš Veliki“, da je u toku modernizacija železničke pruge Beograd – Budimpešta, da se realizuju velike kineske investicije u Boru, Zrenjaninu, Loznici, Obrenovcu.

Predsednik Vučić je podestio podsetio da Kina nije tokom NATO bombardovanja zatvorila svoju ambasadu u Beogradu i naglasio da junački, stradalni gest službenika ambasade Kine nikada nećemo zaboraviti. Podvukao je da je Srbija zahvalna Kini na podršci teritorijalne celovitosti Srbije i rešavanju kosovskog pitanja, te da Kina može računati na podršku Srbije u suočavanju sa sličnim pošastima.


Predsednik se osvrnuo i na porast broja kineskih turista i rekao da je u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 73.559 dolazaka u Srbiju.

Ambasadorka Kine Čen Bo je izrazila uverenje da će pod rukovodstvom predsednika Si Đinpinga i predsednika Aleksandra Vučića kineski i srpski narod biti još više ujedinjen i još se više međusobno pomagati, a svoj govor je završila rečima: „Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje“.

Svečanoj akademiji u Sava centru prethodio je prijem kojem je prisustvovao i narodni poslanik Dragomir J. Karić. On je u srdačnom razgovoru s ambasadorkom Čen Bo dao punu podršku projektu „Jedan pojas, jedan put.

– Kompanija „Braća Karić“ prisutna je u Kini još od 1984. godine. Svih ovih godina bili smo svedoci njenog razvoja i podrška u svemu što je vodilo ka tome da postane druga svetska ekonomska sila. Podsetiću da je 2004. godine, kada se Bogoljub Karić kandidovao za predsednika Srbije i kada je osvojio oko 20 odsto glasova, na osnivački skup naše partije Narodna Republika Kine uputila zvaničnu delagaciju – rekao je Dragomir J. Karić i dodao:

– Inicijativa „Jedan pojas, jedan put“ ne donosi bolju budućnost samo kineskom narodu već svima koji su prepoznali važnost tog projekta. Veoma mi je drago da su predsednici Vučić i Si Điping učvrstili prijateljstvo dve zemlje, a ja kao narodni poslanik i cela porodica Karić uvek ćemo biti tu da pomognemo u zbližavanju srpskog i kineskog naroda.

Na obeležavanju 70 godina od osnivanja NR Kine učestvovali su Reprezentativni orkestar Garde VS, Pekinško udruđenje muzičara i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime