Кина нема искренијег пријатеља од Србије / Нераскидиво челично пријатељство

0
2341

У Сава центру обележено 70 година од оснивања Народне Републике Кине, а свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић са министрима, народни посланик Драгомир Ј. Карић, бројни грађани Србије и представници кинеске дијаспоре

Прослава обележавања 70 година од оснивања Народне Републике Кине уприличена је и у београдском Сава центру, а позиву амбасадорке Чен Бо одазвали су се председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић са министрима, народни посланици, бројни грађани Србије и представници кинеске дијаспоре у Србији.

Председник Вучић је говорећи на свечаности истакао да је поносан што смо важна карика у имплементацији пројекта „Један појас, један пут“ и да Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије. Он се посебно захвалио председнику Си Ђипингу на свему што је урадио за нашу државу.

– Желим да честитам Сију на вредном раду и на томе што Кину води у сигурну, светлију будућност. Хвала му и на пријатељству које показује према Србији. Преговарамо и очекујемо долазак великих кинеских компанија, у различитим областима, енергетике, индустрије, савремених иновативних технологија, вештачке интелигенције – рекао је Вучић.

Подсетио је да је председник Си Ђипинг приликом посете Србији 2016. обећао да ће помоћи по питању Железаре Смедерево и да је потом ХБИС буквално спасио Железару и радна места 5.000 људи. Истакао је да је Пупинов мост у Београду први кинески мост у Европи, да су кинески партнери радили на аутопуту „Милош Велики“, да је у току модернизација железничке пруге Београд – Будимпешта, да се реализују велике кинеске инвестиције у Бору, Зрењанину, Лозници, Обреновцу.

Председник Вучић је подестио подсетио да Кина није током НАТО бомбардовања затворила своју амбасаду у Београду и нагласио да јуначки, страдални гест службеника амбасаде Кине никада нећемо заборавити. Подвукао је да је Србија захвална Кини на подршци територијалне целовитости Србије и решавању косовског питања, те да Кина може рачунати на подршку Србије у суочавању са сличним пошастима.


Председник се осврнуо и на пораст броја кинеских туриста и рекао да је у првих седам месеци ове године забележено 73.559 долазака у Србију.

Амбасадорка Кине Чен Бо је изразила уверење да ће под руководством председника Си Ђинпинга и председника Александра Вучића кинески и српски народ бити још више уједињен и још се више међусобно помагати, а свој говор је завршила речима: „Живело челично пријатељство наше две земље“.

Свечаној академији у Сава центру претходио је пријем којем је присуствовао и народни посланик Драгомир Ј. Карић. Он је у срдачном разговору с амбасадорком Чен Бо дао пуну подршку пројекту „Један појас, један пут.

– Компанија „Браћа Карић“ присутна је у Кини још од 1984. године. Свих ових година били смо сведоци њеног развоја и подршка у свему што је водило ка томе да постане друга светска економска сила. Подсетићу да је 2004. године, када се Богољуб Карић кандидовао за председника Србије и када је освојио око 20 одсто гласова, на оснивачки скуп наше партије Народна Република Кине упутила званичну делагацију – рекао је Драгомир Ј. Карић и додао:

– Иницијатива „Један појас, један пут“ не доноси бољу будућност само кинеском народу већ свима који су препознали важност тог пројекта. Веома ми је драго да су председници Вучић и Си Ђипинг учврстили пријатељство две земље, а ја као народни посланик и цела породица Карић увек ћемо бити ту да помогнемо у зближавању српског и кинеског народа.

На обележавању 70 година од оснивања НР Кине учествовали су Репрезентативни оркестар Гарде ВС, Пекиншко удруђење музичара и Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло“.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име