Kazahstan otvara amabasadu u Srbiji / Sve intenzivniji odnosi dve države

0
3104

Diplomatsko predstvanišvo počeće sa radom do kraja godine čime se ojačava Mapa puta koju su trasirali predsednik Aleksandar Vučić i prvi predsednik i osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev

Nakon 23 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kazahstan će otvoriti ambasadu u Srbiji.

Ovo je važan korak u učvršćivanju veza između dve države, a utemeljen je na Mapi puta za unapređenje saradnje koju su 2016. potpisali predsednik Aleksandar Vučić i prvi predsednik i osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Kasnija poseta predsednice Narodne skupštine Maje Gojković dala je značajan podsticaj bilateranim odnosima, baš kao i prijem uz najviše počasti privredno-političke delagacije predvođene predsednikom Vučićem 2018. godine kada ga je predsednik Nazarbajev odlikovao Ordenom prijateljstva prvog reda.

Vest o otvaranju amabasade saopštio je upravo prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev narodnom poslaniku Dragomiru J. Kariću, koji je s narodnom poslanicom Stefanom Miladinović, bio u zvaničnoj delegaciji Srbije kao posmatrač na izborima održanim u nedelju u toj jednoj od najbogatiji centralnoazijskih zemalja.

– Kazahstan će ambasadu u Srbiji otvoriti do kraja godine. To je još jedna potvrda da se Srbiji veruje, da je dobro družiti se, raditi i graditi sa Srbijom. Ovim će se značajno pospešiti odnosi i olakašati da se započne intenzivna privredna, ekonomska i tursitička saradnja s ciljem da se dostignu visoki politički rezultati koje su postigli predsednici Aleksandar Vučić i Nursultan Nazarbajev – istakao je Dragomir J. Karić, koji je imao niz susreta s najvišim zvaničnicima Kazahstana.

S ponosom ističe da je naša delegacija bila najzapaženija među 1.000 posmatrača iz celog sveta i da su on i Stefana Miladinović dali brojne intervjue u kojima su afirmativno govorili o mogućnostima razvoja saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Po povratku u Srbiju Dragomir J. Karić priredio je oproštanjni prijem u čast Jeržana Žarilkanova, šefa misije Kancelarije ambasade Republike Kazahstan u Budimpešti, sa sedištem u Beogradu, koji je u Srbiji službovao tri godine. Tom prilikom mu je uručio orden porodice Karić za veliko zalaganje u jačanju odnosa između dve zemlje.

Velika uloga u produbljivanju saradnje i otvaranju ambasade u Beogradu pripada i narodnoj poslanici Milanki Karić, počasnom konzulu Kazahstana i predsednici Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Kazahstan, koja je po broju narodnih poslanika treća među grupama prijateljstva Narodne skupštine Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime