Делегација Србије најзапаженија на изборима у Казахстану (ВИДЕО)

0
3045

Казахстанци бирају новог председника након 27 година

Народни посланик Драгомир Ј. Карић пренео је првом председнику и оснивачу модерног Казахстана Нурсултану Назарбајеву и председници Сената Дариги Назарбајевој поздраве председника Србије Александра Вућића и председнице Народне скупштине Маје Гојковић

Република Казахстан данас бира новог председника након 27 година владавине оснивача модерног Казахстана Нурсултана Назарбајева, који је поднео оставку 19. марта.

На биралиштима је око 1.000 посматрача из целог света, а регуларност и ток избора прати и званична делегација Србије у којој су народни посланици Драгомир Ј. Карић и Стефана Миладиновић, чланови Парламентарне групе пријатељства Србије и Казахстана. Присуство српских парламентараца је изазвало огромну пажњу како код политичких званичника казахстанских партија, тако и код представника медија.

Драгомир Ј. Карић је имао срдачне сусрете са првим председником и оснивачем модерног Казахстана Нурсултаном Назарбајевим, председницом Сената Даригом Назарбајевом, као и градоначелником главног града Акимом Султановим.

 

– Они су велики пријатељи Србије. Господину Назарбајеву сам пренео поздраве председника АлександраВучића и поздраве своје породице, а председници Сената поздраве председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Могу слободно рећи да је наша делегација најзапаженија на овим изузетно важним изборима за Казахстан – каже Драгомир Ј. Карић, који је дао низ интервјуа, а новинаре је занимала и сутуација у Србији, посебно на Косову и Метохији.

Народна посланица Стефана Миладиновић је активно обилазила бирачка места, а приликом разговора за медиј афирмативно је представила Србију стављајући акценат на могућности још већег и квалитетнијег развоја привредне, економске и туристичке сарадње између две државе.

Оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев осим што се сматра оцем нације, важи и за једног од најмудријих лидера што је доказао многим потезима. Од Казахстана, који је био у Совјетском Савезу, направио је перспективну државу коју уважавају свуда у свету. Он је идејни творац Евроазијског уније, коју чине Казахстан, Русија, Белорусија, Јерменија и Киргистан, и са којом Србија треба да потпише споразум о слободној трговини, што ће омогућити нашој земљи да пласира производе на тржишту од преко 180 милиона људи. Светски медији су истицали да његова оставка 19. марта представља изузетно мудар чин великог државника, што је права реткост у политици. Председник Назарбајев је именовао пре скоро три деценије Драгомира Ј. Карића за првог почасног конзула Казахстана у Канади, а Миланку Карић 2015. за почасног конзула Казахстана у Србији, тако да његово пријатељство с породицом Карић сеже дубоко у прошлост.

Иначе, ови избори су по много чему специфични – најконкурентњи су у историји независног Казахстана, јер се за председника кандидовало седам особа, а први пут је на листа и једна жена. Изборе прате и представници Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Оно што је приметно је да Казахстанцима овај важан догађај за њихову државу представља својеврстан празник. На биралишта долазе породично, елегантно обучени, насмејани, и нигде се не осећа ни најмања тензија. Не би било лоше да се, што се тиче тога, угледамо на њих.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име