Delegacija Srbije najzapaženija na izborima u Kazahstanu (VIDEO)

0
2993

Kazahstanci biraju novog predsednika nakon 27 godina

Narodni poslanik Dragomir J. Karić preneo je prvom predsedniku i osnivaču modernog Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu i predsednici Senata Darigi Nazarbajevoj pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vućića i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković

Republika Kazahstan danas bira novog predsednika nakon 27 godina vladavine osnivača modernog Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, koji je podneo ostavku 19. marta.

Na biralištima je oko 1.000 posmatrača iz celog sveta, a regularnost i tok izbora prati i zvanična delegacija Srbije u kojoj su narodni poslanici Dragomir J. Karić i Stefana Miladinović, članovi Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Kazahstana. Prisustvo srpskih parlamentaraca je izazvalo ogromnu pažnju kako kod političkih zvaničnika kazahstanskih partija, tako i kod predstavnika medija.

Dragomir J. Karić je imao srdačne susrete sa prvim predsednikom i osnivačem modernog Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, predsednicom Senata Darigom Nazarbajevom, kao i gradonačelnikom glavnog grada Akimom Sultanovim.

 

– Oni su veliki prijatelji Srbije. Gospodinu Nazarbajevu sam preneo pozdrave predsednika AleksandraVučića i pozdrave svoje porodice, a predsednici Senata pozdrave predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Mogu slobodno reći da je naša delegacija najzapaženija na ovim izuzetno važnim izborima za Kazahstan – kaže Dragomir J. Karić, koji je dao niz intervjua, a novinare je zanimala i sutuacija u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji.

Narodna poslanica Stefana Miladinović je aktivno obilazila biračka mesta, a prilikom razgovora za medij afirmativno je predstavila Srbiju stavljajući akcenat na mogućnosti još većeg i kvalitetnijeg razvoja privredne, ekonomske i turističke saradnje između dve države.

Osnivač modernog Kazahstana Nursultan Nazarbajev osim što se smatra ocem nacije, važi i za jednog od najmudrijih lidera što je dokazao mnogim potezima. Od Kazahstana, koji je bio u Sovjetskom Savezu, napravio je perspektivnu državu koju uvažavaju svuda u svetu. On je idejni tvorac Evroazijskog unije, koju čine Kazahstan, Rusija, Belorusija, Jermenija i Kirgistan, i sa kojom Srbija treba da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, što će omogućiti našoj zemlji da plasira proizvode na tržištu od preko 180 miliona ljudi. Svetski mediji su isticali da njegova ostavka 19. marta predstavlja izuzetno mudar čin velikog državnika, što je prava retkost u politici. Predsednik Nazarbajev je imenovao pre skoro tri decenije Dragomira J. Karića za prvog počasnog konzula Kazahstana u Kanadi, a Milanku Karić 2015. za počasnog konzula Kazahstana u Srbiji, tako da njegovo prijateljstvo s porodicom Karić seže duboko u prošlost.

Inače, ovi izbori su po mnogo čemu specifični – najkonkurentnji su u istoriji nezavisnog Kazahstana, jer se za predsednika kandidovalo sedam osoba, a prvi put je na lista i jedna žena. Izbore prate i predstavnici Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ono što je primetno je da Kazahstancima ovaj važan događaj za njihovu državu predstavlja svojevrstan praznik. Na birališta dolaze porodično, elegantno obučeni, nasmejani, i nigde se ne oseća ni najmanja tenzija. Ne bi bilo loše da se, što se tiče toga, ugledamo na njih.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime