Казахстан отвара амабасаду у Србији / Све интензивнији односи две државе

0
3087

Дипломатско предстванишво почеће са радом до краја године чиме се ојачава Мапа пута коју су трасирали председник Александар Вучић и први председник и оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев

Након 23 година од успостављања дипломатских односа, Казахстан ће отворити амбасаду у Србији.

Ово је важан корак у учвршћивању веза између две државе, а утемељен је на Мапи пута за унапређење сарадње коју су 2016. потписали председник Александар Вучић и први председник и оснивач модерног Казахстана Нурсултан Назарбајев. Каснија посета председнице Народне скупштине Маје Гојковић дала је значајан подстицај билатераним односима, баш као и пријем уз највише почасти привредно-политичке делагације предвођене председником Вучићем 2018. године када га је председник Назарбајев одликовао Орденом пријатељства првог реда.

Вест о отварању амабасаде саопштио је управо први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев народном посланику Драгомиру Ј. Карићу, који је с народном посланицом Стефаном Миладиновић, био у званичној делегацији Србије као посматрач на изборима одржаним у недељу у тој једној од најбогатији централноазијских земаља.

– Казахстан ће амбасаду у Србији отворити до краја године. То је још једна потврда да се Србији верује, да је добро дружити се, радити и градити са Србијом. Овим ће се значајно поспешити односи и олакашати да се започне интензивна привредна, економска и турситичка сарадња с циљем да се достигну високи политички резултати које су постигли председници Александар Вучић и Нурсултан Назарбајев – истакао је Драгомир Ј. Карић, који је имао низ сусрета с највишим званичницима Казахстана.

С поносом истиче да је наша делегација била најзапаженија међу 1.000 посматрача из целог света и да су он и Стефана Миладиновић дали бројне интервјуе у којима су афирмативно говорили о могућностима развоја сарадње, посебно у области економије.

По повратку у Србију Драгомир Ј. Карић приредио је опроштањни пријем у част Јержана Жарилканова, шефа мисије Канцеларије амбасаде Републике Казахстан у Будимпешти, са седиштем у Београду, који је у Србији службовао три године. Том приликом му је уручио орден породице Карић за велико залагање у јачању односа између две земље.

Велика улога у продубљивању сарадње и отварању амбасаде у Београду припада и народној посланици Миланки Карић, почасном конзулу Казахстана и председници Парламентарне групе пријатељства Србије и Казахстан, која је по броју народних посланика трећа међу групама пријатељства Народне скупштине Србије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име