Дан Русије обележен у Србији, опроштајни пријем амбасадора Чепурина (ВИДЕО)

0
3670

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду обележен је Дан Русије, а одлазећи амбасадор Александар Чепурин уручио је председнику Србије Александру Вучићу први примерак своје књиге есеја о Србији и Србима.

Истакао је да је у њој покушао да изрази колико је заволео нашу земљу током седмогодишње дипломатске мисије, а у продаји у Москви и у српској престоници наћи ће се по званичном завршетку мандата.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да су односи Србије и Русије данас најчистији, уз међусобно поштовање за шта је заслужан и амбасдор Чепурин и прочитао текст честитке коју је упутио председнику Русије Владимиру Путину поводом националног празника.

Пријему су присуствовале премијерка Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри Александар Антић, Александар Вулин, Ненад Поповић, Горан Триван, патријарх Иринеј, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, пресадници дипломатског кора, јавног и културног живота Србије.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић истакао је да је Александар Чепурин службовао у нимало једноставним временима за Србију и да је оставио прегршт изузетно вредних и добрих решења за нашу државу и за јачање односа између Србије и Русије.

Драгомир Ј. Карић нагласио је да је многе заголицало шта је то што је амбасадор исписао међу страница своје књиге и да су га питали, а он им одговорио да зна само једно – да је тамо описан само део огромног труда и улагања себе и читаве породице Чепурин како би се додатно учврстила стратешка сарадња коју интензивно негују председници Вучић и Путин.

– Сарађивали смо изврсно. Могло би много тога да се прича о Александру Чепурину, али биће времена, биће емисија, биће и књига. И ја завршавам једну о нашим односима. Очекујем да нас Александар Чепурин не заборави и да се и у Русији ангажује у продубљивању политичких, привредних, економских, културних, спортских и духовних веза између руског и српског народа. Цела породица Карић на челу с Богољубом Карићем је несебично дала свој допринос и помагала колико је могла у учвршивању тих односа – нагласио је Драгомир Ј. Карић, народни посланик, активни члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Русије и председник Савеза руских Срба у Русији.

Нови амбасадор у Србији биће Александар Боцан-Харченко, који се смтра екпертом за Балкан. Службовао је у Амбасади Русије у Хрватској, био је специјални представник министра спољних послова Русије за Балкан, амбасадор у Босни и Херцеговини и директор четвртог Европског одељења Министарства спољних послова Русије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име