Karić: Srpski privrednici trebaju da rade s KENIJOM

0
2317

Predsednik Narodne skupštine Kenije Džastin Muturi, koji je stigao u zvaničnu posetu Srbiji, prisustvovao je sa članovima svoje delegacije sastanku sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Sa srpske strane u razgovorima su učestvovali i prof. dr Žarko Obradović, predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove, i narodni poslanik Dragomir J. Karić.

Maja Gojković je istakla da je veoma zadovoljna što su u istoj godini ostvarane uzajamne posete i podsetila da je tokom njenog boravka u Najrobiju sredinom februara potpisan Memorandum o razumevanju.

– Srbija je, inače, jedina evropska zemlja koja je potpisala Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom i time pokazala da je jedan od spoljnopolitičkih ciljeva naše države svakako obnova saradnje sa našim tradicionalnim istorijskim prijateljima i članicama Pokreta nesvrstanih. Naš strateški cilj je članstvo u Evropskoj uniji i smatramo da će Kenija tada imati dobrog prijatelja u važnoj evropskoj organizaciji – istakla je predsednica Skupštine Srbije i dodala:

– Želim da se zahvalim predsedniku Parlamenta Kenije na tome što Kenija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje i što u međunarodnim organizacijama ne glasa protivno interesima Srbije.

Ona je precizirala da su razgovarali i o produbljivanju saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, medicine, obrazovanja i dodala da je na osnovu dogovora u Najrobiju povećan broj stipendista iz Kenije koji se školuju u Srbiji u okviru programa „Svet u Srbiji“.

Predsednik Narodne skupštine Kenije je zahvalio našoj zemlji što obrazuje stručnjake iz njegove zemlje pre svega u oblasti poljoprivrede, koji će kasnije, kako je rekao, biti najbolji ambasadori Srbije na afričkom kontinentu.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, koji je s predsednicom Skupštine Majom Gojković u februaru bio u zvaničnoj poseti Keniji, naglasio je da je svaki susret sa prijateljima uvek benefit i koristan za obe države.

– Ovo je prilika da se još jednom potvrde i prošire mogućnosti saradnje u svim segmentima, kao što je istakla i predsednica Maja Gojković. Imamo vrlo dobru saradnju u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i ostaje da podignemo privredni nivo saradnje. Mislim da bi prilikom sledeće posete Keniji mogla da uz parlamentarnu delegaciju bude i delegacija Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije. Na takvom vidu saradnje uvek potencira i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik naše partije Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karić. Zato pozivam sve privrednike da iskoriste moć narodne diplomatije i da iskoriste nas narodne poslanike jer možemo mnogo da pomognemo kada je u pitanju lobiranje za dobijanje određenih dobrih poslova u drugim državama. Ja stvarno svuda vidim mogućnost za saradnju – naglasio je Dragomir J. Karić

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime