Карић: Српски привредници требају да раде с КЕНИЈОМ

0
2331

Председник Народне скупштине Кеније Џастин Мутури, који је стигао у званичну посету Србији, присуствовао је са члановима своје делегације састанку са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Са српске стране у разговорима су учествовали и проф. др Жарко Обрадовић, председник скупштинског Одбора за спољне послове, и народни посланик Драгомир Ј. Карић.

Маја Гојковић је истакла да је веома задовољна што су у истој години остваране узајамне посете и подсетила да је током њеног боравка у Најробију средином фебруара потписан Меморандум о разумевању.

– Србија је, иначе, једина европска земља која је потписала Споразум о сарадњи са Панафричким парламентом и тиме показала да је један од спољнополитичких циљева наше државе свакако обнова сарадње са нашим традиционалним историјским пријатељима и чланицама Покрета несврстаних. Наш стратешки циљ је чланство у Европској унији и сматрамо да ће Кенија тада имати доброг пријатеља у важној европској организацији – истакла је председница Скупштине Србије и додала:

– Желим да се захвалим председнику Парламента Кеније на томе што Кенија поштује територијални интегритет и суверенитет наше земље и што у међународним организацијама не гласа противно интересима Србије.

Она је прецизирала да су разговарали и о продубљивању сарадње у области економије, пољопривреде, медицине, образовања и додала да је на основу договора у Најробију повећан број стипендиста из Кеније који се школују у Србији у оквиру програма „Свет у Србији“.

Председник Народне скупштине Кеније је захвалио нашој земљи што образује стручњаке из његове земље пре свега у области пољопривреде, који ће касније, како је рекао, бити најбољи амбасадори Србије на афричком континенту.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, који је с председницом Скупштине Мајом Гојковић у фебруару био у званичној посети Кенији, нагласио је да је сваки сусрет са пријатељима увек бенефит и користан за обе државе.

– Ово је прилика да се још једном потврде и прошире могућности сарадње у свим сегментима, као што је истакла и председница Маја Гојковић. Имамо врло добру сарадњу у области образовања, културе, спорта и остаје да подигнемо привредни ниво сарадње. Мислим да би приликом следеће посете Кенији могла да уз парламентарну делегацију буде и делегација Удружења индустријалаца и предузетника Србије. На таквом виду сарадње увек потенцира и председник Србије Александар Вучић, као и председник наше партије Покрет Снага Србије Богољуб Карић. Зато позивам све привреднике да искористе моћ народне дипломатије и да искористе нас народне посланике јер можемо много да помогнемо када је у питању лобирање за добијање одређених добрих послова у другим државама. Ја стварно свуда видим могућност за сарадњу – нагласио је Драгомир Ј. Карић

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име