Srbiji se otvorilo tržište od 183 miliona ljudi!
Karić: Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom je od istorijskog značaja

0
2271

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisala je u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan.

Ovaj važan dokument zamenjuje sporazume koje smo imali sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, proširuje listu proizvoda iz naše zemlje koji mogu da se izvoze na teritoriji EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine na Jermeniju i Kirgistan.

 

Pet država Evroazijske ekonomske unije imaju ukupan BDP od 1,9 triliona američkih dolara i tržište od 183,8 miliona ljudi.

Potpisivanju sporazuma u Moskvi prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, koji je rekao da je dogovoreno da srpski proizvođači neograničeno mogu da izvoze sve vrste voćnih rakija, ovčijeg i kozijeg sira. Srbija će u zemlje Unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira.

Ovaj važan događaj za našu državu pozdravio je narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarnih grupa prijateljstava sa zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije u Narodnoj skupštini Srbije, počasni konzul Belorusije u Srbiji, prvi počasni konzul Kazahstana u Kanadi i zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije – Bogoljub Karić.

– Konačno je urađeno ono što je trebalo odavno da se uradi a to je potpisivanje istorijskog sporazuma između Srbije i Evroazijske ekonomske unije. Od toga će imati velike benifite svi potpisnici. Vrata su širom otvorena za sve naše proizvode, pogotovo poljoprivredne, ali i ostale koji se stvaraju u našim fabrikama. U potpunosti podržavam takav sporazum koji nije na štetu nijedne druge države niti bilo kojeg ekonomskog saveza u Evropi. Naprotiv, Evroazijska ekonomska unija ima veliki obrt sa zemljama Evropske unije i Amerike i ovo je korisno za sve koji su u tom procesu – istakao je Karić.

Diplomatsko angažovanje Dragomira J. Karića i narodne poslanice Milanke Karić, počasnog konzula Kazahstana, kao i angažovanje svih članova porodice Karić, na čelu sa Bogoljubom Karićem, u domenu privredne saradnje sa članicama Evroazijske ekonomske unije umnogome je doprinelo da dođe do potpisivanja ovog izuzetnog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Potpisivanju se ne protive ni zvaničnici Evropske unije.

– Srbija može da ulazi u sporazume s drugim zemljama i organizacijama pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora obavezala se da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma – rekla je medijima portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime