Србији се отворило тржиште од 183 милиона људи!
Карић: Споразум са Евроазијском економском унијом је од историјског значаја

0
2269

Председница Владе Србије Ана Брнабић потписала је у Москви Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом, коју чине Руска Федерација, Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан.

Овај важан документ замењује споразуме које смо имали са Русијом, Белорусијом и Казахстаном, проширује листу производа из наше земље који могу да се извозе на територији ЕАЕУ без царине, повећава квоте за извоз робе за које важе ограничења и шири зону слободне трговине на Јерменију и Киргистан.

 

Пет држава Евроазијске економске уније имају укупан БДП од 1,9 трилиона америчких долара и тржиште од 183,8 милиона људи.

Потписивању споразума у Москви присуствовао је и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић, који је рекао да је договорено да српски произвођачи неограничено могу да извозе све врсте воћних ракија, овчијег и козијег сира. Србија ће у земље Уније моћи да извезе без царина и 2.000 тона цигарета, 87.500 литара вињака и 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира.

Овај важан догађај за нашу државу поздравио је народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарних група пријатељстава са земљама чланицама Евроазијске економске уније у Народној скупштини Србије, почасни конзул Белорусије у Србији, први почасни конзул Казахстана у Канади и заменик председника Покрета Снага Србије – Богољуб Карић.

– Коначно је урађено оно што је требало одавно да се уради а то је потписивање историјског споразума између Србије и Евроазијске економске уније. Од тога ће имати велике бенифите сви потписници. Врата су широм отворена за све наше производе, поготово пољопривредне, али и остале који се стварају у нашим фабрикама. У потпуности подржавам такав споразум који није на штету ниједне друге државе нити било којег економског савеза у Европи. Напротив, Евроазијска економска унија има велики обрт са земљама Европске уније и Америке и ово је корисно за све који су у том процесу – истакао је Карић.

Дипломатско ангажовање Драгомира Ј. Карића и народне посланице Миланке Карић, почасног конзула Казахстана, као и ангажовање свих чланова породице Карић, на челу са Богољубом Карићем, у домену привредне сарадње са чланицама Евроазијске економске уније умногоме је допринело да дође до потписивања овог изузетног Споразума о слободној трговини.

Потписивању се не противе ни званичници Европске уније.

– Србија може да улази у споразуме с другим земљама и организацијама пре уласка у ЕУ. У оквиру приступних преговора обавезала се да ће се на дан уласка у ЕУ повући из свих билатералних трговинских споразума – рекла је медијима портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име