Карић састао се Хајдером Рашидом Свадијем и Али Мухамедом Али Галалајем (ВИДЕО)

0
1505

Народни посланик Драгомир Ј. Карић састао се са отправником послова амбасаде Ирака у Србији господином Хајдером Рашидом Свадијем и првим секретаром амбасаде господином Али Мухамедом Али Галалајем.

Посета отправника послова Републике Ирака у Србији врло је корисна сходно размени мишљења о могућностима унапређења сарадње две земље у свим правцима, од привреде, економије и образовања. Република Ирак је Србији пријатељска земља и било је пријатно разговарати у пријатељском тону, разменити мишљења која су корисна за јачање сарадње и будућност наших држава.

У разговору је закључено да Република Србија и Република Ирак морају заједнички да раде на јачању владавине људских права, очувању територијалног интегритета и суверенитета двеју држава.

Отправник послова амбасаде Републике Ирак у Београду Хајдер Рашид Свади информисао је посланика Карића да ће почетком јуна делегација Ирака посетити Србију и да ће се одржати састанак представника Министарстава спољних послова двеју земаља, у оквиру разговора и политичких консултација. У оквиру те посете, изразио је жељу да се организује и састанак у Народној скупштини са члановима Посланичке групе пријатељства којој и Карић припада.

Нагласио јер да у ирачком парламенту постоји група пријатељства са Србијом, јасно и да постоји жеља за сарадњом кроз размену посета чланова пријатељства, када се услови за такве посете стекну.

Посланик Карић је имао част да неколико пута борави у званичној посети Репубулици Ирак где се сусрео са многобројним званичницима, међу којима је био и министар грађевинарства. Из тог периода остала му је реченица у сећању “Имамо новац и пројекте, потребне су нам српске фирме.

Састанку је присуствовала и Љубица Вукотић, директорка фондације Браћа Карић која је у претходном периоду много допринела пословној сарадњи, презентовњу пројеката и учествовању на тендерима. Подсетила је на грађевински пројекат БК компаније који је припреман за ирачку област Сулејманија као и за главни град Багдад.

Сходно даљој ситуацији остало је питање да ли ће се овим пословима српско грађевинарство вратити на стазе тадашњих предузећа која су у тој земљи извели радове вредне више од деветнаест милијарди долара јер је Ирак посвећен обнови и изградњи.

Карић је подсетио да су претходни амбасадори за време свог мандата у Србији допринели јачању односа два народа и приближавању клутуре и уметности ирачких народа грађанима Србије.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име