Виртуелни састанак чланова Посланичких група пријатељства Србија – Казахстан

0
1427

У Дому Народне скупштине одржан је видео састанак чланова ПГП са Казахстаном, амбасадора Казахстана у Републици Србији са члановима Међупарламентарне групе за сарадњу са Казахстаном и Србијом.

На почетку састанка, обратио се Берик Абдигалиули, вођа Међупарламентарне групе за сарадњу са Казахстаном и Србијом, и том приликом указао да овакви састанци доприносе развоју и пријатељству двеју земаља. Навео је да се прошле године у децембру, навршило 25 година од успостављања дипломатских односа наше две земље и додао да Србија у Казахстану има поузданог партнера, као и да се политички односи огледају у узајамном поштовању.

Нагласио је да на билатералном плану нема несугласица, као и да се Казахстан залаже за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и указао на значај узајамне подршке у међународним организацијама.

Берик Абдигалиули је навео да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, културе и хуманитарне сфере.

Драгомир Карић, члан Посланичке групе пријатељства са Казахстаном је оценио је да су билатерални односи веома добри, а пре свега пријатељски, искрени и отворени, о чему сведочи и 25 година постојања дипломатских односа. Карић високо вреднује подршку Казахстана по питању целовитости Србије, нарочито због чињенице што је рођен у Пећи, и подршка у том смислу је за њега веома драгоцена.

Карић је изразио задовољство због отварања амбасаде Казахстана у Београду и искористио прилику да похвали рад првог амбасадора Казахстана у Србији Габита Сиздикбекова.

Карић је оценио да овакви састанци треба да буду подстрек дипломатским односима како политичким тако и пословним и додао да је политичка сарадња на високом нивоу, док пословни односи каскају за њима.

Драгомир Карић је нагласио да је Србија мултиетничка и мултикултурална држава која поштује права и интересе националних мањина. Додао је да се у Србији говори и пише на шест језика и изнео податак да су у Народној скупштини присутни и народни посланици из мањинских заједница.

Учешће у дискусији на састанку узели су и народни посланици др Марко Богдановић и Момир Стојиљковић, који су упознали саговорнике са ситуацијом у Србији изазваном пандемијом Ковид 19, као и са сарадњом у области економије и пољопривреде.

Др Богдановић је изнео податак да су у Србији на располагању четири врсте вакцина, и да смо близу циља да 60 одсто становништва буде вакцинисано. Нагласио је да је руководство Србије пружило могућност нашим сународницима да се вакцинишу у Србији. Такође, истакао је да Одбор за здравље и породицу, чији је он члан, одржава седнице ван седишта Народне скупштине, у циљу подизања свести грађана о важности вакцинације.

Чланови Међупарламентарне групе за сарадњу са Казахстаном и Србијом говорили су о актуелној политичкој ситуацији Казахстана, парламентарним изборима одржаним почетком ове године, као и о борби против Ковида 19.

Упознали су чланове ПГП са Србијом са податком да ове године Казахстан обележава 30 година од проглашења суверене Републике и тим поводом одржаће се низ манифестација. Када је реч о пандемији, навели су да је прву дозу вакцине примило 2,5 милиона људи, док је другу вакцину примило 1.4 милиона људи. Подсетили су да је између Србије и Казахстана успостављен режим слободне трговине, да нема двоструког опорезивања, као и да је на снази безвизни режим.

На састанку се обратио и амбасадор Казахстана Габит Сиздикбеков истакавши његова земља Србију види као важног спољнополитичког партнера у региону Балкана и додао да је парламентарна сарадња основна компонента свеукупних билатералних односа. Габит је изразио наду да ће се у скорије време организовати узајамне посете парламентараца.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име