Virtuelni sastanak članova Poslaničkih grupa prijateljstva Srbija – Kazahstan

0
1428

U Domu Narodne skupštine održan je video sastanak članova PGP sa Kazahstanom, ambasadora Kazahstana u Republici Srbiji sa članovima Međuparlamentarne grupe za saradnju sa Kazahstanom i Srbijom.

Na početku sastanka, obratio se Berik Abdigaliuli, vođa Međuparlamentarne grupe za saradnju sa Kazahstanom i Srbijom, i tom prilikom ukazao da ovakvi sastanci doprinose razvoju i prijateljstvu dveju zemalja. Naveo je da se prošle godine u decembru, navršilo 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje i dodao da Srbija u Kazahstanu ima pouzdanog partnera, kao i da se politički odnosi ogledaju u uzajamnom poštovanju.

Naglasio je da na bilateralnom planu nema nesuglasica, kao i da se Kazahstan zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i ukazao na značaj uzajamne podrške u međunarodnim organizacijama.

Berik Abdigaliuli je naveo da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, kulture i humanitarne sfere.

Dragomir Karić, član Poslaničke grupe prijateljstva sa Kazahstanom je ocenio je da su bilateralni odnosi veoma dobri, a pre svega prijateljski, iskreni i otvoreni, o čemu svedoči i 25 godina postojanja diplomatskih odnosa. Karić visoko vrednuje podršku Kazahstana po pitanju celovitosti Srbije, naročito zbog činjenice što je rođen u Peći, i podrška u tom smislu je za njega veoma dragocena.

Karić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja ambasade Kazahstana u Beogradu i iskoristio priliku da pohvali rad prvog ambasadora Kazahstana u Srbiji Gabita Sizdikbekova.

Karić je ocenio da ovakvi sastanci treba da budu podstrek diplomatskim odnosima kako političkim tako i poslovnim i dodao da je politička saradnja na visokom nivou, dok poslovni odnosi kaskaju za njima.

Dragomir Karić je naglasio da je Srbija multietnička i multikulturalna država koja poštuje prava i interese nacionalnih manjina. Dodao je da se u Srbiji govori i piše na šest jezika i izneo podatak da su u Narodnoj skupštini prisutni i narodni poslanici iz manjinskih zajednica.

Učešće u diskusiji na sastanku uzeli su i narodni poslanici dr Marko Bogdanović i Momir Stojiljković, koji su upoznali sagovornike sa situacijom u Srbiji izazvanom pandemijom Kovid 19, kao i sa saradnjom u oblasti ekonomije i poljoprivrede.

Dr Bogdanović je izneo podatak da su u Srbiji na raspolaganju četiri vrste vakcina, i da smo blizu cilja da 60 odsto stanovništva bude vakcinisano. Naglasio je da je rukovodstvo Srbije pružilo mogućnost našim sunarodnicima da se vakcinišu u Srbiji. Takođe, istakao je da Odbor za zdravlje i porodicu, čiji je on član, održava sednice van sedišta Narodne skupštine, u cilju podizanja svesti građana o važnosti vakcinacije.

Članovi Međuparlamentarne grupe za saradnju sa Kazahstanom i Srbijom govorili su o aktuelnoj političkoj situaciji Kazahstana, parlamentarnim izborima održanim početkom ove godine, kao i o borbi protiv Kovida 19.

Upoznali su članove PGP sa Srbijom sa podatkom da ove godine Kazahstan obeležava 30 godina od proglašenja suverene Republike i tim povodom održaće se niz manifestacija. Kada je reč o pandemiji, naveli su da je prvu dozu vakcine primilo 2,5 miliona ljudi, dok je drugu vakcinu primilo 1.4 miliona ljudi. Podsetili su da je između Srbije i Kazahstana uspostavljen režim slobodne trgovine, da nema dvostrukog oporezivanja, kao i da je na snazi bezvizni režim.

Na sastanku se obratio i ambasador Kazahstana Gabit Sizdikbekov istakavši njegova zemlja Srbiju vidi kao važnog spoljnopolitičkog partnera u regionu Balkana i dodao da je parlamentarna saradnja osnovna komponenta sveukupnih bilateralnih odnosa. Gabit je izrazio nadu da će se u skorije vreme organizovati uzajamne posete parlamentaraca.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime