Karić sastao se Hajderom Rašidom Svadijem i Ali Muhamedom Ali Galalajem (VIDEO)

0
1499

Narodni poslanik Dragomir J. Karić sastao se sa otpravnikom poslova ambasade Iraka u Srbiji gospodinom Hajderom Rašidom Svadijem i prvim sekretarom ambasade gospodinom Ali Muhamedom Ali Galalajem.

Poseta otpravnika poslova Republike Iraka u Srbiji vrlo je korisna shodno razmeni mišljenja o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje u svim pravcima, od privrede, ekonomije i obrazovanja. Republika Irak je Srbiji prijateljska zemlja i bilo je prijatno razgovarati u prijateljskom tonu, razmeniti mišljenja koja su korisna za jačanje saradnje i budućnost naših država.

U razgovoru je zaključeno da Republika Srbija i Republika Irak moraju zajednički da rade na jačanju vladavine ljudskih prava, očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta dveju država.

Otpravnik poslova ambasade Republike Irak u Beogradu Hajder Rašid Svadi informisao je poslanika Karića da će početkom juna delegacija Iraka posetiti Srbiju i da će se održati sastanak predstavnika Ministarstava spoljnih poslova dveju zemalja, u okviru razgovora i političkih konsultacija. U okviru te posete, izrazio je želju da se organizuje i sastanak u Narodnoj skupštini sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva kojoj i Karić pripada.

Naglasio jer da u iračkom parlamentu postoji grupa prijateljstva sa Srbijom, jasno i da postoji želja za saradnjom kroz razmenu poseta članova prijateljstva, kada se uslovi za takve posete steknu.

Poslanik Karić je imao čast da nekoliko puta boravi u zvaničnoj poseti Repubulici Irak gde se susreo sa mnogobrojnim zvaničnicima, među kojima je bio i ministar građevinarstva. Iz tog perioda ostala mu je rečenica u sećanju “Imamo novac i projekte, potrebne su nam srpske firme.

Sastanku je prisustvovala i Ljubica Vukotić, direktorka fondacije Braća Karić koja je u prethodnom periodu mnogo doprinela poslovnoj saradnji, prezentovnju projekata i učestvovanju na tenderima. Podsetila je na građevinski projekat BK kompanije koji je pripreman za iračku oblast Sulejmanija kao i za glavni grad Bagdad.

Shodno daljoj situaciji ostalo je pitanje da li će se ovim poslovima srpsko građevinarstvo vratiti na staze tadašnjih preduzeća koja su u toj zemlji izveli radove vredne više od devetnaest milijardi dolara jer je Irak posvećen obnovi i izgradnji.

Karić je podsetio da su prethodni ambasadori za vreme svog mandata u Srbiji doprineli jačanju odnosa dva naroda i približavanju kluture i umetnosti iračkih naroda građanima Srbije.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime