Karić: Niko ne sme da umanji junaštvo srpskih i sovjetskih vojnika

0
2156
rpt

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda, Spomenik crvenoarmejcu i Spomenik „Ruske slave“ na Novom groblju obeležen je Dan branilaca Otadžbine, nacionalni praznik Rusije.

Poštu herojima koji su dali živote za slobodu odali su ambasadori Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko, Belorusije Valerij Briljov, Kazahstana Gabit Sizdikbekov, predstavnici ambasade Azerbejdžana, Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, narodni poslanik Dragomir J. Karić sa članovima Pokreta snaga Srbije – BK, predstavnici Vojske Srbije i brojni građani.

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko rekao je Dan branilaca Otadžbine dobija poseban značaj u godini kada se obeležava 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

– Ovo je veliki praznik u Rusiji, praznik patriotizma, ponosa otadžbinom Rusijom, a pre svega ponosa našim vojnicima i vojskom, koja je sada najmodernije opremljena za sve izazove koji postoje.

On je napomenuo i da se obeležavanje praznika dešava neposredno nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji, koja umnogome doprinosi razvoju saradnje Beograda i Moskve na vojnom i vojnotehničkom planu.

– Vence smo danas položili u znak sećanja na srpske u ruske branioce u Prvom i Drugom svetskom ratu. Praznik je još jedna spona duhovnih, kulturnih i bratskih veza između Srbije i Rusije – naglasio je Bocan – Harčenko.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić je istakao da nikada ne smemo dozvoliti reviziju istorije i nepoštovanje ljudi koji su dali živote za našu slobodu.

– Video sam spomenik sovjetskom generalu, heroju SSSR, koji je poginuo prilikom oslobođenja Budimpešte. Ispod imena piše da je po sopstvenoj želji sahranjen u Beogradu. Takvih primera ima mnogo i to dovoljno govori o ruskom narodu, o genetici Srba i Rusa, dva bratska naroda, koja niko nikada nije uspeo da zavadi. Imali smo razne događaje, Informbiro, svega je bilo, ali je uvek prevladalo osećanje i s jedne i s druge strane te izuzetne bliskosti ruskog i srpskog naroda, ali ništa manje i bliskosti srpskog naroda sa beloruskim, kazahstanskim i azerbejdžanskim narodom – rekao je Dragomir J. Karić i dodao:

– Godinama smo porodica Karić i Pokret snaga Srbije – BK, čak i u vreme kada se kod nas nisu obeležavali ovakvi praznici, redovno polagali vence i cveće na spomen-obeležja nezaboravnih junaka koji su učestvovali u oslobađanju naše otadžbine.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da je ovaj dan izuzetno važan za ruski narod, Rusiju i za bivše zemlje Sovjetskog saveza i da se mi pridružujemo odavanju pošte svima koji su dali život da bismo mi danas živeli u slobodnoj zemlji.

– Sa našim ruskim prijateljima i prijateljima iz drugih država bivšeg Sovjetskog saveza šaljemo jasnu poruku da ne dozvoljavamo reviziju istorije i da događaji moraju da se na pravi način predstave i obeleže onako kako su se i desili. Nikako drugačije, jer u protivnom imaćemo situaciju da će nam se ponoviti strašni događaji koji su obeležili velika stradanja naroda i na ovim prostorima i svuda u svetu.

Dan radnije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao čestitku predsedniku Rusije:

– Dok se širom Rusije slavi odvažnost, požrtvovanost i nepokolebljivost branilaca Otadžbine, koji su uvek i svuda čuvali nezavisnost i slobodu, velika mi je čast što je Srbija u teškim istorijskim trenucima bila na istoj strani, strani istine i pravde – navodi se u čestitki predsednika Vučića.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime