Карић: Нико не сме да умањи јунаштво српских и совјетских војника

0
2182
rpt

Полагањем венаца на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, Споменик црвеноармејцу и Споменик „Руске славе“ на Новом гробљу обележен је Дан бранилаца Отаџбине, национални празник Русије.

Пошту херојима који су дали животе за слободу одали су амбасадори Русије Александар Боцан – Харченко, Белорусије Валериј Бриљов, Казахстана Габит Сиздикбеков, представници амбасаде Азербејџана, Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, народни посланик Драгомир Ј. Карић са члановима Покрета снага Србије – БК, представници Војске Србије и бројни грађани.

Амбасадор Русије Боцан-Харченко рекао је Дан бранилаца Отаџбине добија посебан значај у години када се обележава 75 година од победе у Другом светском рату.

– Ово је велики празник у Русији, празник патриотизма, поноса отаџбином Русијом, а пре свега поноса нашим војницима и војском, која је сада најмодерније опремљена за све изазове који постоје.

Он је напоменуо и да се обележавање празника дешава непосредно након посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа Србији, која умногоме доприноси развоју сарадње Београда и Москве на војном и војнотехничком плану.

– Венце смо данас положили у знак сећања на српске у руске браниоце у Првом и Другом светском рату. Празник је још једна спона духовних, културних и братских веза између Србије и Русије – нагласио је Боцан – Харченко.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић је истакао да никада не смемо дозволити ревизију историје и непоштовање људи који су дали животе за нашу слободу.

– Видео сам споменик совјетском генералу, хероју СССР, који је погинуо приликом ослобођења Будимпеште. Испод имена пише да је по сопственој жељи сахрањен у Београду. Таквих примера има много и то довољно говори о руском народу, о генетици Срба и Руса, два братска народа, која нико никада није успео да завади. Имали смо разне догађаје, Информбиро, свега је било, али је увек превладало осећање и с једне и с друге стране те изузетне блискости руског и српског народа, али ништа мање и блискости српског народа са белоруским, казахстанским и азербејџанским народом – рекао је Драгомир Ј. Карић и додао:

– Годинама смо породица Карић и Покрет снага Србије – БК, чак и у време када се код нас нису обележавали овакви празници, редовно полагали венце и цвеће на спомен-обележја незаборавних јунака који су учествовали у ослобађању наше отаџбине.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да је овај дан изузетно важан за руски народ, Русију и за бивше земље Совјетског савеза и да се ми придружујемо одавању поште свима који су дали живот да бисмо ми данас живели у слободној земљи.

– Са нашим руским пријатељима и пријатељима из других држава бившег Совјетског савеза шаљемо јасну поруку да не дозвољавамо ревизију историје и да догађаји морају да се на прави начин представе и обележе онако како су се и десили. Никако другачије, јер у противном имаћемо ситуацију да ће нам се поновити страшни догађаји који су обележили велика страдања народа и на овим просторима и свуда у свету.

Дан радније је председник Србије Александар Вучић послао честитку председнику Русије:

– Док се широм Русије слави одважност, пожртвованост и непоколебљивост бранилаца Отаџбине, који су увек и свуда чували независност и слободу, велика ми је част што је Србија у тешким историјским тренуцима била на истој страни, страни истине и правде – наводи се у честитки председника Вучића.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име