Karić na obeležavanju Dana oslobođenja Požarevca (VIDEO)

0
2088

Dodelom priznanja počasnim građanima, Požarevac je juče obeležio Dan grada.

Požarevljani i njihovi gosti položili su vence i na grobove oslobodilaca u Prvom i Drugom svetskom ratu, a obraćajući se gostima, gradonačelnik grada Požarevca Bane Spasović, istakao je da je sloboda dragocena i da je niko, nikad i nigde ne treba shvatiti zdravo za gotovo.

„Priče onih koji su preživeli strahote života pod okupacijom obavezale su sve nas, njihove potomke da cenimo ono što smo od njih dobili na poklon. Najvredniji poklon. Upravo onaj dar čiju vrednost kroz istoriju ljudskog roda niko nije znao dok tu slobodu nije izgubio“, naglasio je Spasović.

Gosti su obišli i spomen kosturnicu „Sovjetskim vojnicima“ u kojoj počivaju pripadnici Crvene armije i na spomenik „Streljanim rodoljubima“ koji se nalaze na prostoru spomen parka „Čačalica“.

Na ovom mestu sahranjeni su ostaci više od 400 Crvenoarmejca, poginulih u Drugom svetskom ratu na potesu Majdanpek-Mladenovac. Među njima je i 25 ruskih vojnika koji su, zajedno sa svojim majorom Nikolajem Dombrovskim, stradali tokom oslobađenja Požarevca, 15. oktobra 1944. godine.

Vence su položili predstavnici ambasada Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine, Vlade Republike Srbije, Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova Srbije, Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, GO Kostolac, Ruskog centra za nauku i kulturu, Delgacije bratskog grada Volokolamska, Međunrodnog kongresa Ruske federacije, SUBNOR-a republičke i gradske organizacije, Mesnog Udruženja boraca NOR-a Laćarak- Divoš, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918.

Kao narodni poslanik i počasni konzul Belorusije, vence je položio i Dragomir J. Karić.

„Mi građani Srbije moramo pokazati svoj patriotizam koji nosimo u sebi, srcu i duši, jer su ovi ljudi ovde poginuli da bi mi danas živeli srećno i slobodno. Moramo negovati oslobodilačke ratove, poginule borce i odati im počast, a samim tim da polako prenosimo taj odnos i nam mlađa pokolenja. Ovaj izvanredan kompleks na ‘Ćićavici’ Požarevljani čuvaju kao zenicu oka svoga“, istakao je Karić.

Povodom Dana grada určene su i povelje zaslužnim građanima, direktoru „Apoteka“ Požarevac Nebojši Jorgovanoviću, sportisti Nenadu Milojkoviću, profesoru Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Iliji Rajkoviću i direktoru ustanove Gradski ženski hor „Barili“ Katalini Tasić.

Plaketu grada Požarevca dobila je organizacija „HELP-Misiji u Republici Srbiji“, kao i Ruski centar za nauku i kulturu – Ruski dom.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime