Карић на обележавању Дана ослобођења Пожаревца (ВИДЕО)

0
2085

Доделом признања почасним грађанима, Пожаревац је јуче обележио Дан града.

Пожаревљани и њихови гости положили су венце и на гробове ослободилаца у Првом и Другом светском рату, а обраћајући се гостима, градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић, истакао је да је слобода драгоцена и да је нико, никад и нигде не треба схватити здраво за готово.

„Приче оних који су преживели страхоте живота под окупацијом обавезале су све нас, њихове потомке да ценимо оно што смо од њих добили на поклон. Највреднији поклон. Управо онај дар чију вредност кроз историју људског рода нико није знао док ту слободу није изгубио“, нагласио је Спасовић.

Гости су обишли и спомен костурницу „Совјетским војницима“ у којој почивају припадници Црвене армије и на споменик „Стрељаним родољубима“ који се налазе на простору спомен парка „Чачалица“.

На овом месту сахрањени су остаци више од 400 Црвеноармејца, погинулих у Другом светском рату на потесу Мајданпек-Младеновац. Међу њима је и 25 руских војника који су, заједно са својим мајором Николајем Домбровским, страдали током ослобађења Пожаревца, 15. октобра 1944. године.

Венце су положили представници амбасада Руске федерације, Белорусије и Украјине, Владе Републике Србије, Министарстава одбране и унутрашњих послова Србије, Браничевског управног округа, града Пожаревца, ГО Костолац, Руског центра за науку и културу, Делгације братског града Волоколамска, Међунродног конгреса Руске федерације, СУБНОР-а републичке и градске организације, Месног Удружења бораца НОР-а Лаћарак- Дивош, Удружења потомака ратника 1912-1920, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918.

Као народни посланик и почасни конзул Белорусије, венце је положио и Драгомир Ј. Карић.

„Ми грађани Србије морамо показати свој патриотизам који носимо у себи, срцу и души, јер су ови људи овде погинули да би ми данас живели срећно и слободно. Морамо неговати ослободилачке ратове, погинуле борце и одати им почаст, а самим тим да полако преносимо тај однос и нам млађа поколења. Овај изванредан комплекс на ‘Ћићавици’ Пожаревљани чувају као зеницу ока свога“, истакао је Карић.

Поводом Дана града урчене су и повеље заслужним грађанима, директору „Апотека“ Пожаревац Небојши Јорговановићу, спортисти Ненаду Милојковићу, професору Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Илији Рајковићу и директору установе Градски женски хор „Барили“ Каталини Тасић.

Плакету града Пожаревца добила је организација „ХЕЛП-Мисији у Републици Србији“, као и Руски центар за науку и културу – Руски дом.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име