Хиљаде верника у Пећкој патријаршији прославило славу Покров Пресвете Богородице (ВИДЕО)

0
2038

Светом архијерејском литургијом, коју је у храму Светог Спаса служио благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, Егзарх свештеног Трона пећкога, Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, обележена је слава Пећке патријаршије Покров Пресвете Богородице.

„Богородица чува и покрива својим благостањем, не само Пећку патријаршију и људе на Косову и Метохији, већ хришћане читавог овог света. Она их покрива својом мајчинском љубављу“, кратко је рекао митрополит Амфилохије, док су се у позадини чули анђеоски гласови хора „Свети Стефан Дечански“ из Новог Сада.

Године 1957. у Пећку патријаршију за игуманију, са још седам сестара из манастира Тавна у Босни, дошла је мати Февронија. Сестре су биле те које су обнављале Патријаршију годинама, коју су многи покушали да спале до темеља. Данас има 19 сестара, на челу са мати Харитином. Неке од њих болест је приковала за постељу, а неке због старости ретко излазе из својих келија.

„Огромно нам је срце што нам је данас пуна порта и имамо велику жељу да нас људи не забораве и да нам што више долазе. Тиме што су данас дошли код нас, на овај свети дан, показују да им је стало до нас и да желе да живи Патријаршија. Заиста смо тужни што нам се не враћа наш народ, што не живи више с нама, али смо такође свесни да су овде све изгубили и да немају где да дођу“, каже мати Харитина.

Поред многобројних верника да честита славу, дошао је и Жељко Јовић, заменик председника канцеларије за Косово и Метохију, који истиче да овај дан треба да нам буде свима подсећање на наше претке, на оно шта су нам оставили у аманет.

„Да би бисмо били бољи, многобројнији и да бисмо опстали на овом распетом Косову и Метохији потребно је да се окренемо једни другима, да будемо јединственији и да будемо разумнији“, додао је Јовић.

Породицу Карић корени вежу за Пећ, али и за манастир Пећку патријаршију где почива деда и прадеда Јањићије Стојанов Карић, чији гроб је посетио син Драгомир Ј. Карић и ћерка Оливера Карић Недељковић.

„Покров Пресвете Богородице је највећи празник у овој нашој Пећкој патријаршији која има још 50 слава. Патријаршија је сачињена од пет цркава и све оне благосиљају све српско на Косову и Метохији, али и шире. Да је посебан дан говори и то да се окупи велики број људи из целе Србије, а и шире, као и да је овај дан годинама уназад изузетно сунчан, све се радује, све цвета. Иако овај народ пати, он се данас са осмехом на лицу окупио у овој порти“, истиче Драгомир Ј. Карић.

Породица Карић годинама је била домаћин манастирске славе, док је ове била породица Власковић из Косовске Митровице.

„Веома нам је драго што смо имали ту част и привилегију да будемо домаћини овако велике и битне славе за наш народ и опстанак нашег народа на овим просторима“, обаснио је син овогодишњег домаћина Никола Власковић и додао да сви они који желе да се врате „доле“ то и ураде, да није толико страшно колико сви мисле.

Након свете литургије и сечења колача, верници су се окупили у манастирском дворишту.

Одмах испред цркве, налази се и најстарије заштићено стабло Србије шам-дуд, који је засадио српски архиепископ Сава Други, син Стефана Првовенчаног. Верује се да је лисће тог дуда лековито и да га највише користе оболели од шећерне болести који га кувају као чај.

Многи верници који посећују Патројаршију сматрају: „Докле год ово дрво живи, живи и српски народ, за вјек и вјекова“.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име