Карић: Логоре смрти не смемо заборавити

0
2026

Обележавајући 70 година од завршетка Нирнбершког процеса, на којем је суђено вођама Трећег рајха тачније најближим Хитлеровим сарадницима у Москви је одржан Међународни научни скуп на тему “ Нирнбершки трибунал: историјско значење и поуке за будућност“. Скупу, који је одржан у Министарству спољних послова присуствовали су не само функционери и представници научних институција Руске Федерације, већ и гости из других земаља.

О Нирнбершком процесу говорио је и народни посланик Скупштине Србије, Даргомир Ј. Карић, који је подсетио да су не само фашисти, већ и њихови следбеници на територији бивше Југославије, чинили исте злочине и организовали логоре на старом Сајмишту, Бањици и „Топовским шупама“ у Београду, али и најстрашнији логор смрти у Јасеновцу, у којем су фашисти и Усташе убијале и тек рођену децу. Овај и слични скупови, апострофирао је посланик Карић, значајни су за Србију. Он је довео у везу и најновије суђење Хашким затвореницима где, свакако, нити је суђено нити су осуђени главни завојевачи и инспиратори крвавог рата који се деведесетих година водио на Балкану. По мишљењу Карића ни Нирнбершки процес, као ни суђење у Хагу оптуженима за ратни злочин, није дао жељене и очекиване резултате. Како је рекао, управо зато, логоре смрти не смемо заборавити јер „играње ватром“ је већ начинило злодела на Блиском Истоку и северној Африци, који су само „дечија игра“ у односу на латентну опасност од ужаса које би изазвао нуклеарни сукоб, закључио је он.

Руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука др Јелена Гускова, која је такође учествовала на скупу, подробно је описала понашање великих сила на Балкану и опште већ свима познати однос Хашког трибунала према Србима.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име