Karić: Logore smrti ne smemo zaboraviti

0
2025

Obeležavajući 70 godina od završetka Nirnberškog procesa, na kojem je suđeno vođama Trećeg rajha tačnije najbližim Hitlerovim saradnicima u Moskvi je održan Međunarodni naučni skup na temu “ Nirnberški tribunal: istorijsko značenje i pouke za budućnost“. Skupu, koji je održan u Ministarstvu spoljnih poslova prisustvovali su ne samo funkcioneri i predstavnici naučnih institucija Ruske Federacije, već i gosti iz drugih zemalja.

O Nirnberškom procesu govorio je i narodni poslanik Skupštine Srbije, Dargomir J. Karić, koji je podsetio da su ne samo fašisti, već i njihovi sledbenici na teritoriji bivše Jugoslavije, činili iste zločine i organizovali logore na starom Sajmištu, Banjici i „Topovskim šupama“ u Beogradu, ali i najstrašniji logor smrti u Jasenovcu, u kojem su fašisti i Ustaše ubijale i tek rođenu decu. Ovaj i slični skupovi, apostrofirao je poslanik Karić, značajni su za Srbiju. On je doveo u vezu i najnovije suđenje Haškim zatvorenicima gde, svakako, niti je suđeno niti su osuđeni glavni zavojevači i inspiratori krvavog rata koji se devedesetih godina vodio na Balkanu. Po mišljenju Karića ni Nirnberški proces, kao ni suđenje u Hagu optuženima za ratni zločin, nije dao željene i očekivane rezultate. Kako je rekao, upravo zato, logore smrti ne smemo zaboraviti jer „igranje vatrom“ je već načinilo zlodela na Bliskom Istoku i severnoj Africi, koji su samo „dečija igra“ u odnosu na latentnu opasnost od užasa koje bi izazvao nuklearni sukob, zaključio je on.

Rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka dr Jelena Guskova, koja je takođe učestvovala na skupu, podrobno je opisala ponašanje velikih sila na Balkanu i opšte već svima poznati odnos Haškog tribunala prema Srbima.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime