Фијат убудуће на тржишту Централне Азије (ФОТО/ВИДЕО)

0
2392


У Палати Србија одржано је прво заседање међувладине српско-казахстанске комисије за трговинско-економску сарадњу.

Међувладином комисијом копредседавали су министар привреде Горан Кнежевић и казахстански министар националне економије Куандик Бишимбајев.

Конститутивна седница протекла је у упознавању потенцијала обе економије, следећа ће бити одржана следеће године у Казахстану. Том састанку ће претходити посета премијера Александра Вучића и делегације привредника Казахстану.

Министар привреде Горан Кнежевић изјавио је да је пала и последња баријера за бесцарински извоз Фијата у Евроазијски регион, јер је казахстански министар националне економије Куандик Бишимбајев на састанку обећао да ће та земља дати свој глас за то на следећем Савету Евроазијске економске уније.

„Кад се на Савету донесе одлука, онда остају само технички разлози и услови. Али, мислим да је последња баријера пала и да је омогућен извоз Фијата у ове земље“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да је спољнотрговинска размена Србије и Казахстана у 2015. износила око 166 милиона долара и додао да се у свим сферама привреде може направити велики искорак ка још бољој сарадњи. Министар привреде рекао је и да је дефицит у размени на страни Србије, као и да 80 одсто српског увоза чини нафта и нафтни деривати.

Кнежевић је посебно захвалио министру националне економије Казахстана Куандику Бишимбајеву на томе што „та пријатељска земља никада није признала једнострано проглашену независност Косова, као и што није подржала пријем Косова у УНЕСКО“.

Министар националне економије Републике Казахстан Куандик Бишимбајев је одговарајући на питање новинара о извозу Фијата рекао да им Фијат није директна конкуренција.

„У последње време ми у Казахстану бележимо раст аутомобилске индустрије и производње, али након обраћања српске стране размотрили смо захтев и закључили да ваши аутомобили нису директна конкуренција нашој прозводњи, па смо донели такву одлуку да подржимо слободан извоз, односно увоз у наш регион“, рекао је он.

Бишимбајев је, након заседања, рекао да та земља тежи да интензивира економске односе са Србијом.

Након Првог заседања Међувладине комисије српско-казахстанске комисије за трговинско економску сарадњу председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и представник Спољнотрговинске коморе Казахстана Ерхат Искалијев потписали су Споразум о формирању пословног савете две земље.

Ерхат Искалијев, једна од кључних фигура казахстанске економије

Ерхат Искалијев био је студент Универзитета „Јанићије и Даница Карић“ у Пећи. Завршио је банкарство са највишим оценама, а данас је једна од кључних фигура казахстанске економије. Како је рекао, због сјајаних успомена које је понео из Србије и о Србима има моралну обавезу да сада још снажније ради на реализацији потписаних протокола о сарадњи између две земље.

Драгомир Ј. Карић подржао рад комисије на челу са министрима Кнежевићем и Бишимбајевим

Заседању мешовите комисије Србије и Казахстана присуствовао је и народни посланик, члан посланичке групе пријатељства Србије са Казахстаном Драгомир Ј. Карић, привредник који на тржишту Казахстана ради више од 30 година. Он је похвалио и како је рекао здушно подржао рад комисије на челу са министрима Кнежевићем и Бишимбајевим.

Карић је понудио помоћ двема државама и привреди да преброде баријере уколико их има како би крупним корацима наставили да граде добре економске односе. Састанку су присуствовали и Карићеви сарадници генерални директор БК групе Љубица Вукотић и његов помоћник Милош Вучинић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име