Свечано промовисана књига „Жамбил – песник величанствене степе“ (ФОТО/ВИДЕО)

0
2538


У просторијама Карић Фондације свечано је промовисана књига Жамбил – песник величанствене степе“, о највећем казахстанском песнику, Жамбилу Жaбајеву, аутора Ерлана Сидикова, ректора Евроазијског Националног Универзитета из Казахстана.

Културолошка спона две пријатељске земље

Србију и Казахстан везују нераскидиве пословне и пријатељске релације о којима најбоље могу посведочити чланови породице Карић, Миланка Карић, почасни конзул Републике Казахстан, народни посланик и шеф посланичке групе пријатељства Србије са Казахстаном као и народни посланик Драгомир Ј. Карић, који већ деценијама спајају Србију са овом далеком, а нама тако блиском и сличном земљом.

Такође, председник Казахстана, Нурсултан Абишевич Назарбајев је велики пријатељ Србије у коју ће први пут доћи у уторак, 23. августа. Том приликом, као симбол пријатељства наше земље и божанствено лепог Казахстана, биће откривена спомен-биста тамошњем највећем песнику свих времена, Жамбилу Жабајеву.

Дан пре ове историјске посете, у просторијама Карић Фондације свечано је промовисана књига „Жамбил – песник величанствене степе“, аутора Ерлана Сидикова.

Песник века и величанствених степа

Слободно се може рећи да Жамбил Жабајев у Казахстану има статус националне иконе, и 70 година након смрти, а разлог томе уопште не треба да чуди. Наиме, током стогодишњег живота, овај „песник великих степа“ сведочио је многим историјским догађајима и променама које је претакао у патриотске стихове проткане порукама за „сва времена“.

Управо је у томе величина његових стихова, које можете читати у било којој временској епохи и околностима, јер ћете пронаћи универзалне људске вредности и поуке, а књига „Жамбил – песник величанствене степе“ их приближава српском читаоцу.

Промоцији ове књиге присуствовала је интелектуална и дипломатска елита Србије и пријатељских земаља: аутор Ерлан Садиков, Њ. Е. Нурбах Рустемов, амбасадор Казахстана у Србији, народни посланик Драгомир Ј. Карић, Њ. Е. Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске федерације, Петар Арбутина књижевни критичар…

На промоцији су говорили, поред аутора, амбасадори Казахстана и Русије Нурбах Рустемов и Александар Васиљевич Чепурин и књижевни критичар Петар Арбутина.

Нурбах је рекао да се представљање књиге о животу и стваралштву великог песника дешава у години када се обележава 170 година од његовог рођења и најавио да ће 24. августа на Новом Београду, у присуству председника Казахстана и Србије, Назарбајева и Томислава Николића, бити откривена биста песнику чије је стваралштво цењено на простору читавог некадашњег СССР.

Чепурин се осврнуо на долазак председника Казахстана, оценивши да ће „бити нових могућности за сарадњу читавог евроазијског друштва и Србије“ и нагласио да је Нурсултан Назарбајев један од највећих политичара последње деценије у свету.

Руски дипломата је изразио уверење да ће најављена посета бити плодна и успешна, те да ће јачању већ постојећег пријатељства Казахстана и Србије допринети и стваралаштво Замбила Жабајева о коме је било речи на данашњој промоцији.

Сидиков је скренуо пажњу да пратећи животни пут Жабајева, имамо могућност да „спознамо цивилизацијски ток целе Европе, да кроз уметничку биографију једне личности сагледамо вековну историју народа“.

Он је рекао да је у време када је живео Жабајев почела да се распада вишевековна традиција номада и у његовој биографији и стваралаштву види се како је изгледало казашко друштво, колико је било самостално, како су се мењале његове вредности кроз револуције и два светска рата, нагласивши да је он током борбе са фашизмом одржавао дух народа.

„Његова срећа и трагедија истовремено је чињеница да је живео сто година и био сведок свих друштвено-политичких промена. У свим тим сегментима, где су различите идеологијуе мешале своје прсте, могао је да покаже себе, а основа његовог стваралштва су вредности човечанства због чега нас он и данас надахњује“, додао је аутор књиге.

Арбутина је приметио да „када се народи сретну у песницима, онда су се срели у највишем виду свог постојања“, а у Сидиковој књизи се „срећу два Хомера – Жабајев и Филип Вишњић кога ћемо одлично препознати у снази речи, традиције и песничке одговорности“.

Он је подсетио да је Жабајев био сведок преласка народа из једног у други цивилизацијски код, нагласивши да су речи и поезија најбитнији код постојања.

Цитирајући Исидору Секулић да је језик „кућа у којој живи народ“, Арбутина је нагласио да песник није неко ко би требало да забави или искључиво критикује, већ мора да успостави „територијалне и духовне границе свог народа“.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име