Откривена биста казашком песнику Жамбилу Жабајеву (ФОТО/ВИДЕО)

0
2065

Градоначелник Београда Синиша Мали у присуству председника Казахстана и Србије Нурсултана Назарбајева и Томислава Николића, премијера Александра Вучића, и многобројних грађана у Булевару Михајла Пупина открио је споменик казашком песнику Жамбилу Жабајеву. Споменик је поклон Републике Казахстан српском народу, а налази се у близини зграде „Енергопројекта” на Новом Београду. Иницијатива за подизање ове спомен бисте потекла је од народне посланице, шефа посланичке групе пријатељства Србије са Казахстаном и почасног конзула Казахстана у Србији госпође Миланке Карић. У име Миланке Карић свечаности је присуствовао народни посланик Драгомир Ј. Карић са сарадницима Љубицом Вукотић и Милошем Вучинићем.

Синиша Мали је рекао да је српска престоница поносна што је у прилици да покаже добродошлицу и традиционално гостопримство пријатељима из Казахстана.

– Споменик од данас постаје ново место окупљања Новобеограђана и још један у низу симбола који красе Београд. За нас је овај споменик најзначајнијег казашког уметника Жамбила Жабајева симбол пријатељства и обавеза да то пријатељсво чувамо и унапређујемо – истакао је Мали и нагласио да је председник Казахстана учинио велику част Београду својим доласком и замолио га да пренесе захвалност грађанима Казахстана на лепом поклону.

Председник Николић истакао је да овај споменик не представља само сведочанство о пријатељству два народа већ и позив свим грађанима Србије да упознају богату културу и традицију пријатељског казашког народа.

– Нека овај свечани тренутак буде позив да се никад не уморимо у жељи да сазнамо што више, да разумемо што више, да откривамо што више сву лепоту, посебност, нарочитост казашке културе. Са обећањем да ћемо узвратити једнаким даром казашкој престоници и жељом да и тај споменик у Астани буде позив грађанима Казахстана да се упознају и да откривају нашу културу и традицију, захваљујем на овом знамењу које ће заувек сведочити пријатељство и блискост наших држава и народа – истакао је Николић.

Председник Назарбајев изразио је задовољство и захвалност грађанима Београда и Србије због части која је указана његовом народу.

– Овај лик који видимо на бисти је познат свим становницима Казахстана. Жабајев је живео у 19. и 20. веку који је био најсуровији у историји народа. Млади Казаси знају сва његова дела. Овај споменик се открива на дан када обележевамо 170. годишњицу рођења великог песника – објаснио је он.
Он је предложио и организовање дана културе Србије у Казахстану и Казахстана у Србији.

Овом догађају присуствовали су чланови Владе Републике Србије, гости из Казахстана, као и бројни суграђани српске престонице.

IMG_9938

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име