Fijat ubuduće na tržištu Centralne Azije (FOTO/VIDEO)

0
2329


U Palati Srbija održano je prvo zasedanje međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Međuvladinom komisijom kopredsedavali su ministar privrede Goran Knežević i kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev.

Konstitutivna sednica protekla je u upoznavanju potencijala obe ekonomije, sledeća će biti održana sledeće godine u Kazahstanu. Tom sastanku će prethoditi poseta premijera Aleksandra Vučića i delegacije privrednika Kazahstanu.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je pala i poslednja barijera za bescarinski izvoz Fijata u Evroazijski region, jer je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev na sastanku obećao da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije.

„Kad se na Savetu donese odluka, onda ostaju samo tehnički razlozi i uslovi. Ali, mislim da je poslednja barijera pala i da je omogućen izvoz Fijata u ove zemlje“, rekao je Knežević.

Knežević je rekao da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila oko 166 miliona dolara i dodao da se u svim sferama privrede može napraviti veliki iskorak ka još boljoj saradnji. Ministar privrede rekao je i da je deficit u razmeni na strani Srbije, kao i da 80 odsto srpskog uvoza čini nafta i naftni derivati.

Knežević je posebno zahvalio ministru nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandiku Bišimbajevu na tome što „ta prijateljska zemlja nikada nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i što nije podržala prijem Kosova u UNESKO“.

Ministar nacionalne ekonomije Republike Kazahstan Kuandik Bišimbajev je odgovarajući na pitanje novinara o izvozu Fijata rekao da im Fijat nije direktna konkurencija.

„U poslednje vreme mi u Kazahstanu beležimo rast automobilske industrije i proizvodnje, ali nakon obraćanja srpske strane razmotrili smo zahtev i zaključili da vaši automobili nisu direktna konkurencija našoj prozvodnji, pa smo doneli takvu odluku da podržimo slobodan izvoz, odnosno uvoz u naš region“, rekao je on.

Bišimbajev je, nakon zasedanja, rekao da ta zemlja teži da intenzivira ekonomske odnose sa Srbijom.

Nakon Prvog zasedanja Međuvladine komisije srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko ekonomsku saradnju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predstavnik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Erhat Iskalijev potpisali su Sporazum o formiranju poslovnog savete dve zemlje.

Erhat Iskalijev, jedna od ključnih figura kazahstanske ekonomije

Erhat Iskalijev bio je student Univerziteta „Janićije i Danica Karić“ u Peći. Završio je bankarstvo sa najvišim ocenama, a danas je jedna od ključnih figura kazahstanske ekonomije. Kako je rekao, zbog sjajanih uspomena koje je poneo iz Srbije i o Srbima ima moralnu obavezu da sada još snažnije radi na realizaciji potpisanih protokola o saradnji između dve zemlje.

Dragomir J. Karić podržao rad komisije na čelu sa ministrima Kneževićem i Bišimbajevim

Zasedanju mešovite komisije Srbije i Kazahstana prisustvovao je i narodni poslanik, član poslaničke grupe prijateljstva Srbije sa Kazahstanom Dragomir J. Karić, privrednik koji na tržištu Kazahstana radi više od 30 godina. On je pohvalio i kako je rekao zdušno podržao rad komisije na čelu sa ministrima Kneževićem i Bišimbajevim.

Karić je ponudio pomoć dvema državama i privredi da prebrode barijere ukoliko ih ima kako bi krupnim koracima nastavili da grade dobre ekonomske odnose. Sastanku su prisustvovali i Karićevi saradnici generalni direktor BK grupe Ljubica Vukotić i njegov pomoćnik Miloš Vučinić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime