„Дани Српске у Србији“ У Београду отворена манифестација (ВИДЕО)

0
2324

У оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“, у 20 градова Србије око 800 учесника представиће Републику Српску кроз њену привреду, просвету, науку, културу, уметност и спорт.

Свечано ће манифестацију отворити Председник Републике Српске, Милорад Додик, у Народном позоришту у Београду.

Како је на недавној конференцији за новинаре рекао директор Представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, „Дани Српске у Србији“ почели су 2013. године „са мало програма и жеља“, а да су сада „нарасли“ до 32 програма у 45 извођења у 20 српских градова.

У Београду је данас постављен пункт на почетку Кнез Михаилове улице, а у Новом Саду пунктови туристичке понуде Републике Српске биће постављени 20. и 21. септембра на тргу испред Градске куће.

„Изузетно ми је драго да је Република Српска покренула једну овакву акцију и то овде у Кнез Михаиловој, у срцу Београда. Фантастично је што ће посетити све веће градове и представити српском народу и Србији шта све могу да понуде“, нагласио је народни посланик, Драгомир Ј. Карић.

Миша Ћирић, бивши новинар БК телевизије, Драгомиру Ј. Карићу поклонио је имитацију Карађорђеве звезде, а коју, према његовим речима, треба да до краја 2018. године, носи сваки Србин у Србији или дијаспори, да би истакли значај учешћа Србије у Првом светском рату.

„Трећи пут се Република Српска на овај начин представља српском народу и Србији, а познато је да је веза међу Србима са обе стране Дрине нераскидива. Јако ми је драго што овде видим БК телевизију јер је она створена да окупља људе“, истакао је Ћирић.

Остоја Барашин, директор Туристичке организације Бањалука рекао је да желе да „нашој браћи и пријатељима овде у Србији покажу шта они раде са оне стране Дрине. Највећи број посета у Републици Српској чине грађани Републике Србије и ми желимо да тај тренд очувамо јер ми смо ипак један народ иако живимо у две одвојене државе.“

Нада Јовановић, директор Туристичке организације Републике Српске, истакла је да је РС дестинација за активни одмор и сви који су жељни доброг друштва и домаћинског дочека, треба да је посете.

„Наш циљ је да промовишемо туристичке дестинације Републике Српске, али и наше препознатљиве брендове као што су крајишка вина, сиреви, пршуте… Доброошли сте у Републику Српску у наше бање, у националне паркове, на наше божанствене реке и планине!“, истакла је Јовановић.

Манифестација „Дани Српске у Србији“ траје од данас до 21. септембра, а завршиће се опером „Кнез Иво од Семберије“ у Српском народном позоришту у Новом Саду 21. септембра.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име