Пословни форум: Сарадња Србије и Кине у великим инфраструктурним и енергетским пројектима

0
3168

Кина је најважнији спољнотрговински и финансијски партнер Србије на азијском континенту, а сарађујемо у великим инвестиционим, инфраструктурним, енергетским и другим пројектима, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали на пословном форуму, који се одржава у оквиру „Дана Пекинга у Београду”.

Градоначелник Београда је подсетио да је пре две године изграђен Мост Михајла Пупина, који је први инфраструктурни пројекат кинеских компанија у Европи, као и да обилазницу око Београда такође граде кинеске компаније.

“Надам се да ћемо успешно завршити преговоре за још три важна пројекта, за које смо ове године потписали споразуме. То су: изградња највећег кинеског Индустријског парка у Европи који ће бити у Београду и за који смо већ потписали споразум у Пекингу, затим изградња топлодалековода који ће повезивати Београдске електране и ТЕНТ у Обреновцу и завршетак изградње канализационе мреже и изградња прве велике фабрике за пречишћавање отпадних вода у Београду. То су инвестиције чија се вредност мери стотинама милиона евра и које ћемо радити већ од наредне године”, рекао је Мали.

Он је навео и да је од огромног значаја пројекат модернизације пруге Београд–Будимпешта, чија се реализација очекује крајем године.

Посебно добра вест је, каже градоначелник Београда, то што ће Кина основати нови инвестициони фонд у укупном износу од три милијарде долара, а за који ће моћи да конкуришу земље Централне и Источне Европе. Та средства ће како је рекао моћи да се користе јавно-приватно партнерство.

„С обзиром на то да Град Београд има инвестициони портфолио који је вредан готово 10 милијарди евра, сигуран сам да ће бити простора да и Београд у том фонду нађе своје место“, прецизирао је Мали.

Он је подсетио да је јуче отворена директна авионаска линија Београд- Пекинг, да између две земље постоји безвизни режим, као и да у српској престоници послује пета највећа кинеска банка на свету „Банк од Цхина“, која ће финансирати кинеске и српске компаније у заједничким наступима на српским и трећим тржиштима. Мали је додао и да су привредници из Србије су све присутнији на водећим сајмовима у Кини, свесни могућности које ова земља пружа.

Београд и Србија су, каже, последњих година успели да се изборе за своје место у региону, што је било велики изазов с обзиром да се налазимо у самом средишту Европе.

“Томе је доста допринела трансформација ЈАТ-а у Ер Србију, завртео се точак инвестиција као што је „Београда на води“ и сада са пријатељима из Кине тражимо нове инвестиције, потенцијале и идеје да ту сарадњу унапредимо.”

„Ми смо као Град Београд дуг од 1.120 милијарди евра од пре три године смањили за 455 милиона евра, без нових кредита. Београд је сада стабилан финансијски, економски и због тога смо и спремни за велике пројекте. Инвеститори треба да знају да ће им наша врата увек бити отворена, да смо направили добар и повољан пословни амбијент и да ефикасно издајемо дозволе. Ове године издали смо грађевинских дозвола за изградњу више од 700 хиљада квадратних метара, још стотину хиљада ћемо издати до краја године, а следеће године планирамо и за преко милион квадратних метара. Када би сваке године милион нових квадрата било у нашем граду, ми бисмо врло брзо били права светска метропола, која и желимо да будемо“, објаснио је Мали.

Говорећи о манифестацији „Дани Пекинга у Београду”, Синиша Мали је рекао да је то прва манифестација у историји односа два града која их на овај начин повезује.

“Велика је част што данас, први пут после 37 година, имамо прилику да у нашем граду угостимо градоначелника Пекинга. Добри односи Србије и Кине су традиционални и датирају неколико деценија уназад. Београд и Пекинг су потписали Споразум о сарадњи 1980. године, чиме је Београд постао први европски град са којим је Пекинг успоставио такве односе. Ти добри историјски односи су основа да се данас повежемо и привредним везама, тако да је наша земља, на нашу велику радост, постала веома атрактивна за кинеска улагања”, закључио је Мали.

Вршилац дужности градоначелника Пекинга Чен Ђининг је захвалио Управи Града Београда на организацији пословног форума, као и Привредној комори Београда и предузетницима који, како је навео, доприносе сарадњи две стране..

“Пекинг и Београд су градови пријатељи још од 1980. године и непрекидно одржавају добре односе и сарадњу. У последњих неколико година економски и трговински односи два града се захуктавају и оквири сарадње су све шири. У првој половини ове године спољнотрговинска размена Пекинга и Србије износио је 27 милиона долара, што је повећање од 28,8 одсто у односу на исти период прошле године”, нагласио је Ђининг и додао да је пословни форму важан за унапређење сарадње у оквиру стратегије “Један појас један пут”.

“Данас је овде око 40 компанија из Пекинга. Надам се да ће компаније из Београда и Пекинга искористити овај пословни форум да унапреде своју сарадњу.”

Пословном форуму присуствовао је и народни посланик и почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Ј. Карић.

Он је истакао да је Кина економска сила број један у свету, и да компанија Карић никада није прекидала сарадњу с овом земљом, чак ни 2000-тих, у време када економски односи нису били на завидном нивоу, само је терен сарадње пребацила на релацију Кина Совјетски Савез.

„Сведоци смо колико данас председник Србије Александар Вучић ради на јачању односа две земље. Чули смо од градоначелника Београда да портфолио могућих инвестиција само за Београд износи 10 милијарди евра. Обрадовала ме је и презентација Индустријског парка Кине, коју смо имали прилике да видимо на форуму. То је оно што је неопходно Србији, и што ће допринети бржем развоју економских односа две земље”, рекао је Карић који је посебно похвалио рад амбсадора Кине у Србији и амбасадора Србије у Кини на јачању односа две земље.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име