Poslovni forum: Saradnja Srbije i Kine u velikim infrastrukturnim i energetskim projektima

0
3121

Kina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije na azijskom kontinentu, a sarađujemo u velikim investicionim, infrastrukturnim, energetskim i drugim projektima, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na poslovnom forumu, koji se održava u okviru „Dana Pekinga u Beogradu”.

Gradonačelnik Beograda je podsetio da je pre dve godine izgrađen Most Mihajla Pupina, koji je prvi infrastrukturni projekat kineskih kompanija u Evropi, kao i da obilaznicu oko Beograda takođe grade kineske kompanije.

“Nadam se da ćemo uspešno završiti pregovore za još tri važna projekta, za koje smo ove godine potpisali sporazume. To su: izgradnja najvećeg kineskog Industrijskog parka u Evropi koji će biti u Beogradu i za koji smo već potpisali sporazum u Pekingu, zatim izgradnja toplodalekovoda koji će povezivati Beogradske elektrane i TENT u Obrenovcu i završetak izgradnje kanalizacione mreže i izgradnja prve velike fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu. To su investicije čija se vrednost meri stotinama miliona evra i koje ćemo raditi već od naredne godine”, rekao je Mali.

On je naveo i da je od ogromnog značaja projekat modernizacije pruge Beograd–Budimpešta, čija se realizacija očekuje krajem godine.

Posebno dobra vest je, kaže gradonačelnik Beograda, to što će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara, a za koji će moći da konkurišu zemlje Centralne i Istočne Evrope. Ta sredstva će kako je rekao moći da se koriste javno-privatno partnerstvo.

„S obzirom na to da Grad Beograd ima investicioni portfolio koji je vredan gotovo 10 milijardi evra, siguran sam da će biti prostora da i Beograd u tom fondu nađe svoje mesto“, precizirao je Mali.

On je podsetio da je juče otvorena direktna avionaska linija Beograd- Peking, da između dve zemlje postoji bezvizni režim, kao i da u srpskoj prestonici posluje peta najveća kineska banka na svetu „Bank od China“, koja će finansirati kineske i srpske kompanije u zajedničkim nastupima na srpskim i trećim tržištima. Mali je dodao i da su privrednici iz Srbije su sve prisutniji na vodećim sajmovima u Kini, svesni mogućnosti koje ova zemlja pruža.

Beograd i Srbija su, kaže, poslednjih godina uspeli da se izbore za svoje mesto u regionu, što je bilo veliki izazov s obzirom da se nalazimo u samom središtu Evrope.

“Tome je dosta doprinela transformacija JAT-a u Er Srbiju, zavrteo se točak investicija kao što je „Beograda na vodi“ i sada sa prijateljima iz Kine tražimo nove investicije, potencijale i ideje da tu saradnju unapredimo.”

„Mi smo kao Grad Beograd dug od 1.120 milijardi evra od pre tri godine smanjili za 455 miliona evra, bez novih kredita. Beograd je sada stabilan finansijski, ekonomski i zbog toga smo i spremni za velike projekte. Investitori treba da znaju da će im naša vrata uvek biti otvorena, da smo napravili dobar i povoljan poslovni ambijent i da efikasno izdajemo dozvole. Ove godine izdali smo građevinskih dozvola za izgradnju više od 700 hiljada kvadratnih metara, još stotinu hiljada ćemo izdati do kraja godine, a sledeće godine planiramo i za preko milion kvadratnih metara. Kada bi svake godine milion novih kvadrata bilo u našem gradu, mi bismo vrlo brzo bili prava svetska metropola, koja i želimo da budemo“, objasnio je Mali.

Govoreći o manifestaciji „Dani Pekinga u Beogradu”, Siniša Mali je rekao da je to prva manifestacija u istoriji odnosa dva grada koja ih na ovaj način povezuje.

“Velika je čast što danas, prvi put posle 37 godina, imamo priliku da u našem gradu ugostimo gradonačelnika Pekinga. Dobri odnosi Srbije i Kine su tradicionalni i datiraju nekoliko decenija unazad. Beograd i Peking su potpisali Sporazum o saradnji 1980. godine, čime je Beograd postao prvi evropski grad sa kojim je Peking uspostavio takve odnose. Ti dobri istorijski odnosi su osnova da se danas povežemo i privrednim vezama, tako da je naša zemlja, na našu veliku radost, postala veoma atraktivna za kineska ulaganja”, zaključio je Mali.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Đining je zahvalio Upravi Grada Beograda na organizaciji poslovnog foruma, kao i Privrednoj komori Beograda i preduzetnicima koji, kako je naveo, doprinose saradnji dve strane..

“Peking i Beograd su gradovi prijatelji još od 1980. godine i neprekidno održavaju dobre odnose i saradnju. U poslednjih nekoliko godina ekonomski i trgovinski odnosi dva grada se zahuktavaju i okviri saradnje su sve širi. U prvoj polovini ove godine spoljnotrgovinska razmena Pekinga i Srbije iznosio je 27 miliona dolara, što je povećanje od 28,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, naglasio je Đining i dodao da je poslovni formu važan za unapređenje saradnje u okviru strategije “Jedan pojas jedan put”.

“Danas je ovde oko 40 kompanija iz Pekinga. Nadam se da će kompanije iz Beograda i Pekinga iskoristiti ovaj poslovni forum da unaprede svoju saradnju.”

Poslovnom forumu prisustvovao je i narodni poslanik i počasni konzul Belorusije u Beogradu Dragomir J. Karić.

On je istakao da je Kina ekonomska sila broj jedan u svetu, i da kompanija Karić nikada nije prekidala saradnju s ovom zemljom, čak ni 2000-tih, u vreme kada ekonomski odnosi nisu bili na zavidnom nivou, samo je teren saradnje prebacila na relaciju Kina Sovjetski Savez.

„Svedoci smo koliko danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić radi na jačanju odnosa dve zemlje. Čuli smo od gradonačelnika Beograda da portfolio mogućih investicija samo za Beograd iznosi 10 milijardi evra. Obradovala me je i prezentacija Industrijskog parka Kine, koju smo imali prilike da vidimo na forumu. To je ono što je neophodno Srbiji, i što će doprineti bržem razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje”, rekao je Karić koji je posebno pohvalio rad ambsadora Kine u Srbiji i ambasadora Srbije u Kini na jačanju odnosa dve zemlje.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime