Недеља мароканске културе у Београду: „Прилика да Србија и Мароко још једном потврде велико пријатељство“ (ВИДЕО)

0
2325

Амбасада Краљевине Марока у Србији организује у Београду од данас па до 24. септембра Недељу мароканске културе.

Циљ је промоција Марока кроз приказ разноликости и богатства ручних радова и занатских производа, а Београђани су имали прилике да данас на Калемегдану виде аутентичне мароканске ручне радове из свих регија ове земље.

Манисфестацију организују дипломатско представништво Марока и Скупштине града Београда, а према речима председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, ово је још једна прлика да Србија и Мароко још једном потврде своје велико пријатељство, разумевање и добре односе.

„Имала сам кратак сусрет са мароканским министром Мухамедом Саидом који ће током своје званичне посете Србији потписати важне споразуме у области саобраћаја са Владом Републике Србије“, рекла је Гојковићева.

Председница парламента је позвала грађане Београда и туристе да посете ову манифестацију јер ово је идеална прилика да упознају лепоте Марока.

„Народи и државе се најбоље упознају кроз различитости њихових културе“, рекла је Гојковићева.

Марокански министар туризма, ваздушног саобраћаја, социјалне економије и домаће радиности, Мухамед Саид, потврдио је да је управо данас потписао билатералне споразуме са Владом Србије који се тичу цивилног ваздухопловства.

„Намера нам је да у што краћем времену отворимо директну ваздушну линију између Марока и Србије, а овај догађај којем присуствујемо означава напредак у односима између Марока и Србије“, истакао је Саид.

Манифестацију је званично отворила Ивона Јевтић, градска секретарка за културу, која је подсетила да Краљевина Мароко и Србија ове године обележавају шест деценија дипломатских односа, те да ће модна ревија, изложба краснописа и гастроносмки специјалитети бити само део богатог програма „Недеље мароканске домаће радиности у Београду“.

Манифестацији је присуствовао народни посланик и члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока, Драгомир Ј. Карић:

„Импресиониран сам ониме што раде Мароканци, какве све занате имају и каква је то разлика између југа и севера, између истока и запада земље. Имамо шта да видимо и да се искрено одушевљавамо једном културом и традицијом коју има Мароко као земља. Имао сам част да са председницом парламента Мајом Гојковић пре две године будем и гост Краљевине Мароко где смо дочекани на највишем нивоу“, истакао је Карић.

До сада су се манифестације сличне овој у Београду одржавале у Варшави 2009. године, Загребу, Украјини и Катару 2013, Софији 2014.

„Одушевљена сам колико Мароканци желе да унапреде сарадњу са Србијом на сваком нивоу, а пре свега на економском, као и на развоју туризма две земље, а ради се и на томе да се уведу директни летови за Мароко“, нагласила је Марина Ристић, народни посланик и члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока.

Вечерас у Скупштини града, биће уприличен коктел и модна ревија модне креаторке Салме Дебагх, дизајнерке из Марока родом из града Феза. Ревија је инспирисана виском модом и традиционалним различитостима тог града.

Висока мода Марока у Београду: Одржана гламурозна ревија у Скупштини града


Модна ревија мароканске креаторке Салме Дебагх одржана је у Скупштини града Београда, у оквиру Недеље мароканске културе.

Ревију, којој је присуствовао велики број званица, отворио је амбасадор Марка Мохаммед Амине Белхај. Он је истакао да Србија и Мароко ове године обележавају 60 година од успостављања дипломатских односа.

„У оквиру Недеље мароканске културе грађани Србије имаће прилику да се упознају са нашом традицијом и богатом кулутром“, рекао је Белхај.

Дизајнерка из Марока успела да своју страст из детињства, кафтану- традиционалну мароканску одећу представи као високу моду. Гламурозну колекцију чине хаљне које одишу префињеношћу и елеганцијом, скројене од најфинијих метеријала из Индије и Италије, употпуњене сваровски кристалима. Према речима креаторке колекција је намењена и девојкама и женама.

Дизајнерка из Марока инспирисана је виском модом и традиционалним различитостима родног града Феза.

До сада је била учесник великог броја међународних догађаја на којима је представила реалну слику мароканске културе. Увек је окружена традиционалним уметницима и комбинује њихов таленат и успех, са циљем што бољег презентовања кафтана- традицоналне мароканске одеће. Сматра да без њих кафтан не би био на том месту у светској моди.

Пре ревије, уприличен је коктел коме су присуствовали представници дипломатрског кора, народни посланик и члан Парламентарне групе пријатељства Србије и Марока Драгомир Ј. Карић и бројне личности из јавног и културног живота Србије.

У оквору Недеље мароканске културе грађани су данас на Калемегдану могли да погледају аутентичне мароканске ручне радове из свих регија ове земље.

 

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име