Nedelja marokanske kulture u Beogradu: „Prilika da Srbija i Maroko još jednom potvrde veliko prijateljstvo“ (VIDEO)

0
2327

Ambasada Kraljevine Maroka u Srbiji organizuje u Beogradu od danas pa do 24. septembra Nedelju marokanske kulture.

Cilj je promocija Maroka kroz prikaz raznolikosti i bogatstva ručnih radova i zanatskih proizvoda, a Beograđani su imali prilike da danas na Kalemegdanu vide autentične marokanske ručne radove iz svih regija ove zemlje.

Manisfestaciju organizuju diplomatsko predstavništvo Maroka i Skupštine grada Beograda, a prema rečima predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, ovo je još jedna prlika da Srbija i Maroko još jednom potvrde svoje veliko prijateljstvo, razumevanje i dobre odnose.

„Imala sam kratak susret sa marokanskim ministrom Muhamedom Saidom koji će tokom svoje zvanične posete Srbiji potpisati važne sporazume u oblasti saobraćaja sa Vladom Republike Srbije“, rekla je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je pozvala građane Beograda i turiste da posete ovu manifestaciju jer ovo je idealna prilika da upoznaju lepote Maroka.

„Narodi i države se najbolje upoznaju kroz različitosti njihovih kulture“, rekla je Gojkovićeva.

Marokanski ministar turizma, vazdušnog saobraćaja, socijalne ekonomije i domaće radinosti, Muhamed Said, potvrdio je da je upravo danas potpisao bilateralne sporazume sa Vladom Srbije koji se tiču civilnog vazduhoplovstva.

„Namera nam je da u što kraćem vremenu otvorimo direktnu vazdušnu liniju između Maroka i Srbije, a ovaj događaj kojem prisustvujemo označava napredak u odnosima između Maroka i Srbije“, istakao je Said.

Manifestaciju je zvanično otvorila Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, koja je podsetila da Kraljevina Maroko i Srbija ove godine obeležavaju šest decenija diplomatskih odnosa, te da će modna revija, izložba krasnopisa i gastronosmki specijaliteti biti samo deo bogatog programa „Nedelje marokanske domaće radinosti u Beogradu“.

Manifestaciji je prisustvovao narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka, Dragomir J. Karić:

„Impresioniran sam onime što rade Marokanci, kakve sve zanate imaju i kakva je to razlika između juga i severa, između istoka i zapada zemlje. Imamo šta da vidimo i da se iskreno oduševljavamo jednom kulturom i tradicijom koju ima Maroko kao zemlja. Imao sam čast da sa predsednicom parlamenta Majom Gojković pre dve godine budem i gost Kraljevine Maroko gde smo dočekani na najvišem nivou“, istakao je Karić.

Do sada su se manifestacije slične ovoj u Beogradu održavale u Varšavi 2009. godine, Zagrebu, Ukrajini i Kataru 2013, Sofiji 2014.

„Oduševljena sam koliko Marokanci žele da unaprede saradnju sa Srbijom na svakom nivou, a pre svega na ekonomskom, kao i na razvoju turizma dve zemlje, a radi se i na tome da se uvedu direktni letovi za Maroko“, naglasila je Marina Ristić, narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka.

Večeras u Skupštini grada, biće upriličen koktel i modna revija modne kreatorke Salme Debagh, dizajnerke iz Maroka rodom iz grada Feza. Revija je inspirisana viskom modom i tradicionalnim različitostima tog grada.

Visoka moda Maroka u Beogradu: Održana glamurozna revija u Skupštini grada


Modna revija marokanske kreatorke Salme Debagh održana je u Skupštini grada Beograda, u okviru Nedelje marokanske kulture.

Reviju, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica, otvorio je ambasador Marka Mohammed Amine Belhaj. On je istakao da Srbija i Maroko ove godine obeležavaju 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„U okviru Nedelje marokanske kulture građani Srbije imaće priliku da se upoznaju sa našom tradicijom i bogatom kulutrom“, rekao je Belhaj.

Dizajnerka iz Maroka uspela da svoju strast iz detinjstva, kaftanu- tradicionalnu marokansku odeću predstavi kao visoku modu. Glamuroznu kolekciju čine haljne koje odišu prefinjenošću i elegancijom, skrojene od najfinijih meterijala iz Indije i Italije, upotpunjene svarovski kristalima. Prema rečima kreatorke kolekcija je namenjena i devojkama i ženama.

Dizajnerka iz Maroka inspirisana je viskom modom i tradicionalnim različitostima rodnog grada Feza.

Do sada je bila učesnik velikog broja međunarodnih događaja na kojima je predstavila realnu sliku marokanske kulture. Uvek je okružena tradicionalnim umetnicima i kombinuje njihov talenat i uspeh, sa ciljem što boljeg prezentovanja kaftana- tradiconalne marokanske odeće. Smatra da bez njih kaftan ne bi bio na tom mestu u svetskoj modi.

Pre revije, upriličen je koktel kome su prisustvovali predstavnici diplomatrskog kora, narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka Dragomir J. Karić i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

U okvoru Nedelje marokanske kulture građani su danas na Kalemegdanu mogli da pogledaju autentične marokanske ručne radove iz svih regija ove zemlje.

 

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime