Број српских туриста у Мароку се учетворостручио / Обележено 20 година од устоличења краља Марока Мухамеда VI

0
2453

Оно што је остварено у сарадњи између Србије и Марока је само зрно песка на морском дну у односу на могућности које постоје, рекао је народни посланик Драгомир Ј. Карић

У београдском хотелу Метропол свечаним пријемом обележен је Дан престола, односно 20 година од устоличења Мухамеда VI, краља Марока.

Амбасадор те пријатељске афричке земље Мухамед Амин Белхеж приредио је коктел којем су присуствовали Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Зоран Ђорђевић, министар за рад, Владимир Маринковић, потпредседник Народне скупштине Србије, престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, Драгомир Ј. Карић, народни посланик, представници дипломатског кора.

Амбасадор Белхеж је нагласио да је Мароко започео свеобухватни процес реформи у свим секторима и да је постао све атрактивнија тачка на афричком континенту. Он је истакао да је уз привредни и економски развој посебно изражен развој туризма, те да његова домовина данас слови за једну од најпопуларнијих дестинација. Краљевина је, како је рекао, прошле године угостила више од 12,3 милиона туриста, а број српских туриста се током протекле две године четвороструко увећао.

Амбасадор се осврнуо и на веома блиске односе Марока и Србије истакавши да су достигли изванредан ниво који се огледа у редовном политичком дијалогу, јачању законских оквира и бројним међусобним посетама. Посебно је апострофирао посету мароканског министра спољних послова Београду и то да су две државе изразиле амбиције да билатерални односи добију стратешки карактер.

У свом говору навео је и да је 6. марта ове године у Рабату одржано заседање Мешовите комисије за трговинску, економску, техничку и научну сарадњу, којем је копредседавао Расим Љајић, потпредседник Владе Србије, и на којем је закључен споразум о економској и трговинској сарадњи и потписана два меморандума о разумевању у областима туризма и економије. Казао је да је трговинска размена током 2018. године забележила раст од 18,2 одсто, али да је и даље испод очекивања, потенцијала и амбиција обе земље у погледу изградње чврстог и плодоносног партнерства.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Мароком у Народној скупштини Србије, рекао је да нас с Краљевином везују чврсти односи утемељени још пре стотину година када је марокански народ несебично помогао српској војсци у Првом светском рату.

– Краљевина Мароко подржава Републику Србију и њен суверенитет. Изузетно ме радује пораст броја наших туриста. Амбасадор је добро нагласио да је оно што је остварено у привредној размени само зрно песка на морском дну у односу на могућности које постоје. Морам да истакнем изузетне односе које негују њихов суверен краљ Мухамед VI и наш председник Александар Вучић. Веома са задовољан што наша сарадња развија, а како би била још интензивнија залагаћемо се и Миланка Карић и ја, као народни посланици Покрета снага Србије – Богољуб Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име