Дан Народноослободилачке армије Кине обележен и у Београду
Кину и Србију везује челично пријатељство, ускоро могућа и прва заједничка војна вежба

0
2485

Поводом 92. годишњице од оснивања Народноослободилачке армије Кине, војни аташе при амбасади у Србији пуковник Ву Јонгђи организовао је пријем којем су, између осталих, присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, проф. др Жарко Обрадовић, председник Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, народни посланици Драгомир Ј. Карић, Љубиша Стојимировић и Милован Дрецун.

Пуковник Јонгђи је у свом говору истакао важност сарадње са Србијом нагласивши да су се председници Си Ђинпинг и Александар Вучић до сада састали шест пута и да су ти сусрети и разговори допиринели јачању свеобухватног стратешког партнерства између две земље. Војни аташе је рекао да Кина изузетно цени традиционално пријатељство са Србијом, додавши да с радошћу може да се констатује да две војске имају добру сарадњу која се огледа и у размени посета на високом нивоу као и у области обуке и интензивној сарадњи војних академија.

Министар Вулин је најавио могућност прве заједничке војне вежбе, рекавши да су односи Србије и Кине на историјски највишем нивоу. Он је истакао да се Војска Србије у Кини веома поштује, а да је Народноослободилачка армија Кине снажна, моћна и бројна и да је један од најзначајнијих фактора мира у свету.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Народној скупштини Србије, на пријему је разговарао и са амбасадорком Чен Бо. Рекао је да је управо Кина највећи инвеститор у Србији и да је председник Александар Вучић успоставио веома квалитетну сарадњу у свим сегментима, а коју је председник Кине Си Ђинпинг назвао челичним пријатељством. Карић је подвукао интензивну кинеску подршку Србији у свим међународним организацијама, посебно када је у питању територијални интегритет наше земље. Подсетио је и да породицу Карић са НР Кином везују изузетни односи, те да БК група, која данас важи за једну од 100 најбољих компанија на свету, са том земљом послује још од 1984. године.

– Када се Богољуб Карић 2004. године кандидовао за председника Србије и када је освојивши огроман број гласова, око 20 одсто, зазузео треће место, на оснивачком конгресу наше партије била је и делегација НР Кине. Данас, рецимо, велики број стручњака који су завршили Факултет за менаџмент у спорту Алфа БК универзитета с успехом у Кини тренира спортисте почевши од фудбала, преко ватерпола, до одбојке и кошарке – рекао је Драгомир Ј. Карић.

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име