Broj srpskih turista u Maroku se učetvorostručio / Obeleženo 20 godina od ustoličenja kralja Maroka Muhameda VI

0
2441

Ono što je ostvareno u saradnji između Srbije i Maroka je samo zrno peska na morskom dnu u odnosu na mogućnosti koje postoje, rekao je narodni poslanik Dragomir J. Karić

U beogradskom hotelu Metropol svečanim prijemom obeležen je Dan prestola, odnosno 20 godina od ustoličenja Muhameda VI, kralja Maroka.

Ambasador te prijateljske afričke zemlje Muhamed Amin Belhež priredio je koktel kojem su prisustvovali Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, Zoran Đorđević, ministar za rad, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Srbije, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, Dragomir J. Karić, narodni poslanik, predstavnici diplomatskog kora.

Ambasador Belhež je naglasio da je Maroko započeo sveobuhvatni proces reformi u svim sektorima i da je postao sve atraktivnija tačka na afričkom kontinentu. On je istakao da je uz privredni i ekonomski razvoj posebno izražen razvoj turizma, te da njegova domovina danas slovi za jednu od najpopularnijih destinacija. Kraljevina je, kako je rekao, prošle godine ugostila više od 12,3 miliona turista, a broj srpskih turista se tokom protekle dve godine četvorostruko uvećao.

Ambasador se osvrnuo i na veoma bliske odnose Maroka i Srbije istakavši da su dostigli izvanredan nivo koji se ogleda u redovnom političkom dijalogu, jačanju zakonskih okvira i brojnim međusobnim posetama. Posebno je apostrofirao posetu marokanskog ministra spoljnih poslova Beogradu i to da su dve države izrazile ambicije da bilateralni odnosi dobiju strateški karakter.

U svom govoru naveo je i da je 6. marta ove godine u Rabatu održano zasedanje Mešovite komisije za trgovinsku, ekonomsku, tehničku i naučnu saradnju, kojem je kopredsedavao Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, i na kojem je zaključen sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i potpisana dva memoranduma o razumevanju u oblastima turizma i ekonomije. Kazao je da je trgovinska razmena tokom 2018. godine zabeležila rast od 18,2 odsto, ali da je i dalje ispod očekivanja, potencijala i ambicija obe zemlje u pogledu izgradnje čvrstog i plodonosnog partnerstva.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Marokom u Narodnoj skupštini Srbije, rekao je da nas s Kraljevinom vezuju čvrsti odnosi utemeljeni još pre stotinu godina kada je marokanski narod nesebično pomogao srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu.

– Kraljevina Maroko podržava Republiku Srbiju i njen suverenitet. Izuzetno me raduje porast broja naših turista. Ambasador je dobro naglasio da je ono što je ostvareno u privrednoj razmeni samo zrno peska na morskom dnu u odnosu na mogućnosti koje postoje. Moram da istaknem izuzetne odnose koje neguju njihov suveren kralj Muhamed VI i naš predsednik Aleksandar Vučić. Veoma sa zadovoljan što naša saradnja razvija, a kako bi bila još intenzivnija zalagaćemo se i Milanka Karić i ja, kao narodni poslanici Pokreta snaga Srbije – Bogoljub Karić.

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime