Belorusija čvrsto podržava suverenitet Srbije / Obeležen Dan nezavisnosti prijateljske države

0
4493

Važna uloga uspostavljanju bliskih odnosa pripada predsednicima Aleksndru Lukašenku i Aleksandru Vučiću, a na svečanom prijemu ambasador Valerij Briljov nazdavio s predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković za prosperitet dve države

Nacionalni praznik Dan nezavisnosti Belorusije obeležen je svečanim prijemom u beogradskoj „Vili Jelena“. koji je priredio ambasador Valerij Briljov.

Ambasador Valerij Briljov je naglasio da je beloruski narod izabrao da to bude 3. jul, datum kada je 1944. godine glavni grad Minsk oslobođen o nemačkog agresora. U svom govoru posebno je podvukao visok nivo saradnje sa Srbijom u svim oblastima.

– Vrlo je simbolično da ove godine pored oslobođenja Belorusije slavimo i 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu za čiju su slobodu Srbi, Belorusi, Rusi, Ukrajinci i ostali narodi bivšeg Sovjetskog Saveza platili veoma visoku cenu – rekao je ambasador Briljov i dodao:

– Navršilo se 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Belorusije i Srbije, koja je postala jedan od važnih evropskih partnera Belorusije u ekonomskoj sferi i ključni partner na Balkanu. Mi ne menjamo svoj stav po pitanju odbrane teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije. Produktivni politički dijalog između naše dve zemlje doprinosi rešavanju mnogih aktuelnih pitanja i otvara nove mogućnosti za efikasnu saradnju u svim oblastima – kazao je Briljov i nazdravio s pedsednicom Narodne skupštine Majom Gojković za prosperitet Belorusije i Srbije i za nastavak njihove aktivne i plodne saradnje.

Prijemu su pristustvovali i ministar za rad Zoran Đorđević, narodni poslanici i članovi Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Belorusije, predstavnici diplomatkog kora, te političkog i kulturnog života Srbije.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, počani konzul Belorusije i predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Belorusije, istakao je da važna uloga u ostvarivanju izuzetno bliskih i prijateljskih odnosa između dve države pripada predsednicima Aleksandru Lukašenku i Aleksndru Vučiću. Podestio je na njihove intenzivne dijaloge i susrete, kojima je umnogome doprineo i ambasador Briljov, na nedavni sastanak u Minsku kada je Srbiji priređena posebna čast prilikom otvaranja II Evropskih igra, kao i na to da će prvi čovek Belorusije doći u posetu našoj zemlji na jesen kada će biti potpisani novi projekti o strateškoj saradnji.

Karić je, takođe, kazao da je ekonomija Belorusije na visokom nivou, da je lider u proizvodnji traktora i kombajna, i posebno istakao da je lider u izvozu softvera po glavi stanovnika što je svrstava u zemlje sa najrazvijenijom inovativnom tehnologijom na svetu. Podsetio je i da je beloruski izum „viber“ i dodao da u toj prijateljskoj državi uspešno posluju srpske kompanije, među kojima kvalitetom dominira BK grupa i njen multifunkcionalni projekat „Minsk svet“, u kojem je predviđeno da živi 400.000 ljudi.

– Velika je čast imati priliku pomagati jačanju veza između bratske Belorusije i naše Srbije. Meni to nije teško zato što radim sa prijateljima i zato što je uspostavljen visoki stepen razumevanja između dva predsednika dva bratska naroda Aleksandra Lukašenka i Aleksandra Vučića. Takvi odnosi nam daju ne samo mogućnost nego i obavezu da istrajemo u tome da naše poslovne, privredne, ekonomske, finansijske, kulturne, sportske, religiozne i druge veze dodatno ojačavamo i da ih proširujemo. Od sveg srca čestitam bratskom beloruskom narodu Dan nezavisnoti i hvala im na podršci – poručio je Dragomir J. Karić.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime