Белорусија чврсто подржава суверенитет Србије / Обележен Дан независности пријатељске државе

0
4553

Важна улога успостављању блиских односа припада председницима Алексндру Лукашенку и Александру Вучићу, а на свечаном пријему амбасадор Валериј Бриљов наздавио с председницом Народне скупштине Мајом Гојковић за просперитет две државе

Национални празник Дан независности Белорусије обележен је свечаним пријемом у београдској „Вили Јелена“. који је приредио амбасадор Валериј Бриљов.

Амбасадор Валериј Бриљов је нагласио да је белоруски народ изабрао да то буде 3. јул, датум када је 1944. године главни град Минск ослобођен о немачког агресора. У свом говору посебно је подвукао висок ниво сарадње са Србијом у свим областима.

– Врло је симболично да ове године поред ослобођења Белорусије славимо и 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату за чију су слободу Срби, Белоруси, Руси, Украјинци и остали народи бившег Совјетског Савеза платили веома високу цену – рекао је амбасадор Бриљов и додао:

– Навршило се 25 година од успостављања дипломатских односа између Белорусије и Србије, која је постала један од важних европских партнера Белорусије у економској сфери и кључни партнер на Балкану. Ми не мењамо свој став по питању одбране територијалне целовитости и суверенитета Србије. Продуктивни политички дијалог између наше две земље доприноси решавању многих актуелних питања и отвара нове могућности за ефикасну сарадњу у свим областима – казао је Бриљов и наздравио с педседницом Народне скупштине Мајом Гојковић за просперитет Белорусије и Србије и за наставак њихове активне и плодне сарадње.

Пријему су пристуствовали и министар за рад Зоран Ђорђевић, народни посланици и чланови Парламентарне групе пријатељства Србије и Белорусије, представници дипломатког кора, те политичког и културног живота Србије.

Народни посланик Драгомир Ј. Карић, почани конзул Белорусије и председник Парламентарне групе пријатељства Србије и Белорусије, истакао је да важна улога у остваривању изузетно блиских и пријатељских односа између две државе припада председницима Александру Лукашенку и Алексндру Вучићу. Подестио је на њихове интензивне дијалоге и сусрете, којима је умногоме допринео и амбасадор Бриљов, на недавни састанак у Минску када је Србији приређена посебна част приликом отварања ИИ Европских игра, као и на то да ће први човек Белорусије доћи у посету нашој земљи на јесен када ће бити потписани нови пројекти о стратешкој сарадњи.

Карић је, такође, казао да је економија Белорусије на високом нивоу, да је лидер у производњи трактора и комбајна, и посебно истакао да је лидер у извозу софтвера по глави становника што је сврстава у земље са најразвијенијом иновативном технологијом на свету. Подсетио је и да је белоруски изум „вибер“ и додао да у тој пријатељској држави успешно послују српске компаније, међу којима квалитетом доминира БК група и њен мултифункционални пројекат „Минск свет“, у којем је предвиђено да живи 400.000 људи.

– Велика је част имати прилику помагати јачању веза између братске Белорусије и наше Србије. Мени то није тешко зато што радим са пријатељима и зато што је успостављен високи степен разумевања између два председника два братска народа Александра Лукашенка и Александра Вучића. Такви односи нам дају не само могућност него и обавезу да истрајемо у томе да наше пословне, привредне, економске, финансијске, културне, спортске, религиозне и друге везе додатно ојачавамо и да их проширујемо. Од свег срца честитам братском белоруском народу Дан независноти и хвала им на подршци – поручио је Драгомир Ј. Карић.

 

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име