Карић поручио у Санкт Петерсбургу: Циљ Србије је ЕУ и јаки односи са земљама бившег СССР, али не и НАТО!

1
3871

На скупу уприличеном од стране Организације договора о колективној безбедности, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан и Таџикистан, и Савеза Белорусије и Русије посебно је било запажено учешће српске делегације и оштро је осуђена агресија на нашу земљу 1999. године

У Санкт Петерсбургу свечано је обележено 25 година од оснивања Парламентарне скупштине ОДКБ (Организације договора о колективној безбедности) и Парламентарне скупштине Савеза Белорусије и Русије и уприличен скуп на тему „Улога парламентарне дипломатије у решавању актуелних питања у међународним односима“, на којем је запажено место имала званична делегација Србије.

Наша држава је од 2013. године земља посматрач при ОДКБ, који чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан и Таџикистан и који се заснива на војно-безбедносној сарадњи. На овогодишњем окупљању у велелепном дворцу који је припадао чувеном принцу Григорију Потемкину, интимном пријатеља царице Катарине Велике, учесници су још једном оштро осудили НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. и истакли неопходност да се међудржавни конфликти решавају преговорима и да се не примењује сила, поготово не у таквом обиму као што је то урађено пре две деценије током 78 дана и ноћи агресије на нашу земљу.

Предавницима држава чланица ОДКБ, министарства спољних послова Русије и експератима из сфере политике из бројних међународних организација обратио се народни посланик Драгомир Ј. Карић, председник Парламентарне групе пријатељства са Белорусијом и члан Парламентарних група пријатељства с Русијом и Казахстаном у Народној скупштини Србије. Његов говор је примљен веома топло и поздрављен бурним аплаузом.

– Истакао сам да циљ Србије јесте Европска унија, али не и НАТО. Циљ је и максимална сарадња са свим државама бившег Совјетског Савеза. Тема на скупу у Санкт Петерсбургу била је таква да се више говорило о Србији него о свему остало, и у свим говорима се провлачила агресија на СРЈ пре 20 година – каже Драгомир Ј. Карић и додаје:

– Представници ОДКБ су у својим излагањима нагласили и улогу Србије у Првом светском рату, а посебно у Другом светском рату у којем смо много тога зајенички прошли. Било је доста речи и о економији, о нашим односима у сегменту привреде, те културним и спортским везама, односно јачању односа у свим сферама што се у потпуности уклапа у политику коју с великим успехом спроводи председник Србије Александар Вучић.

1 КОМЕНТАР

ПОШАЉИТЕ ОДГОВОР

Молимо Вас унесите Ваш коментар!
Молимо Вас овде упишите своје име