Karić poručio u Sankt Petersburgu: Cilj Srbije je EU i jaki odnosi sa zemljama bivšeg SSSR, ali ne i NATO!

1
3883

Na skupu upriličenom od strane Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan, i Saveza Belorusije i Rusije posebno je bilo zapaženo učešće srpske delegacije i oštro je osuđena agresija na našu zemlju 1999. godine

U Sankt Petersburgu svečano je obeleženo 25 godina od osnivanja Parlamentarne skupštine ODKB (Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti) i Parlamentarne skupštine Saveza Belorusije i Rusije i upriličen skup na temu „Uloga parlamentarne diplomatije u rešavanju aktuelnih pitanja u međunarodnim odnosima“, na kojem je zapaženo mesto imala zvanična delegacija Srbije.

Naša država je od 2013. godine zemlja posmatrač pri ODKB, koji čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan i Tadžikistan i koji se zasniva na vojno-bezbednosnoj saradnji. Na ovogodišnjem okupljanju u velelepnom dvorcu koji je pripadao čuvenom princu Grigoriju Potemkinu, intimnom prijatelja carice Katarine Velike, učesnici su još jednom oštro osudili NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. i istakli neophodnost da se međudržavni konflikti rešavaju pregovorima i da se ne primenjuje sila, pogotovo ne u takvom obimu kao što je to urađeno pre dve decenije tokom 78 dana i noći agresije na našu zemlju.

Predavnicima država članica ODKB, ministarstva spoljnih poslova Rusije i eksperatima iz sfere politike iz brojnih međunarodnih organizacija obratio se narodni poslanik Dragomir J. Karić, predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom i član Parlamentarnih grupa prijateljstva s Rusijom i Kazahstanom u Narodnoj skupštini Srbije. Njegov govor je primljen veoma toplo i pozdravljen burnim aplauzom.

– Istakao sam da cilj Srbije jeste Evropska unija, ali ne i NATO. Cilj je i maksimalna saradnja sa svim državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Tema na skupu u Sankt Petersburgu bila je takva da se više govorilo o Srbiji nego o svemu ostalo, i u svim govorima se provlačila agresija na SRJ pre 20 godina – kaže Dragomir J. Karić i dodaje:

– Predstavnici ODKB su u svojim izlaganjima naglasili i ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu, a posebno u Drugom svetskom ratu u kojem smo mnogo toga zajenički prošli. Bilo je dosta reči i o ekonomiji, o našim odnosima u segmentu privrede, te kulturnim i sportskim vezama, odnosno jačanju odnosa u svim sferama što se u potpunosti uklapa u politiku koju s velikim uspehom sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite Vaš komentar!
Molimo Vas ovde upišite svoje ime